• Головна
  • Війна
  • Росія глушить американські «розумні» ракети, які використовує Україна: деталі

Росія глушить американські «розумні» ракети, які використовує Україна: деталі

Росія глушить американські «розумні» ракети, які використовує Україна: деталі

Злиті документи надають детальний звіт про відмову зброї під час кількох останніх атак

Згідно з оприлюдненими документами та підтвердженими представником Міністерства оборони даними, інтелектуальні бомби американського виробництва стають жертвами російських радіоелектронних перешкод в Україні, через що вони не влучають у ціль. У деяких випадках зброя також не детонувала через технічну проблему, яку українські війська згодом вирішили.

Про це пише Politico.

Так, документи свідчать про те, що Вашингтон серйозно стурбований скороченням боєприпасів та протиповітряної оборони Києва, через що Україна може не досягти своїх цілей в очікуваному весняному контрнаступі.

У грудні 2022 року Пентагон почав надсилати Києву сучасне обладнання, яке може перетворювати некеровані авіаційні боєприпаси на високоточні «розумні бомби», що можуть вражати російські цілі з вищим ступенем точності. Вони можуть запускатися різноманітними літальними апаратами, такими як бомбардувальники та винищувачі, й називаються боєприпасами спільного прямого нападу або JDAM. А версія більшої дальності, яку відправляють в Україну, називається JDAM-Extended Range або JDAM-ER.

Проте згідно зі слайдом, підготовленим Об’єднаним штабом і підтвердженим офіційним представником США, ця зброя працювала інакше, ніж очікувалося, і не потрапила в ціль на полі бою. Зокрема, у деяких випадках підривники не спрацьовували, коли їх було випущено, через що зброя не детонувала. Водночас зазначається, що українські військово-повітряні сили вже виправили наявні недоліки.

Також документ містить схему боєприпасів і викладає технічну проблему, з якою стикається зброя, й пропонує вирішення. Крім того, він надає детальний звіт про відмову зброї під час кількох останніх атак, включаючи дати та кількість боєприпасів, які знадобилися для ураження цілі.

Найбільша проблема полягає в тому, що Росія використовує глушіння GPS, щоб втручатися в процес націлювання зброї. Американські офіційні особи вважають, що російські глушилки заважають JDAM, а часом й іншій американській зброї, наприклад, керованим ракетам.

«Я справді думаю, що може бути занепокоєння, що росіяни можуть глушити сигнал, який використовується для керування JDAM, що дасть відповідь на те, чому ці боєприпаси не працюють належним чином і як вони працюють в інших зонах бойових дій», — сказав Мік Малрой, колишній чиновник Пентагону та офіцер ЦРУ у відставці.

Нагадаємо, один з найбільших у Європі заводів з виробництва боєприпасів цілодобово працює з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, щоб виробляти вкрай необхідні 155-міліметрові артилерійські снаряди. Якщо все піде за планом, до 2028 року материнська компанія фабрики Nammo буде випускати 200 тисяч снарядів на рік, що у 20 разів перевищує довоєнне виробництво.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності