• Головна
  • Війна
  • Двоє колишніх працівників Microsoft розробляють безпілотники для українських військових: в чому їх особливість

Двоє колишніх працівників Microsoft розробляють безпілотники для українських військових: в чому їх особливість

Двоє колишніх працівників Microsoft розробляють безпілотники для українських військових: в чому їх особливість

Такі компанії, як AeroDrone, є одними з понад 80 вітчизняних виробників, чиї дрони є ключовою частиною військової стратегії

Пара колишніх співробітників Microsoft зараз працює далеко від блискучих офісів великого технологічного гіганта — вони на півночі України допомагають створювати дрони для українських захисників.

Про це пише Fortune.

Безпілотні літальні апарати, подібні до тих, які створила київська компанія AeroDrone, зможуть змінити хід війни, оскільки вони зможуть перевозити до 300 кг й пролетіти кілька тисяч кілометрів у певних конфігураціях. Керують компанією Дмитро Шимків і Юрій Педерій, які познайомилися в київських офісах Microsoft, а потім створили власний бізнес.

Перед вторгненням Росії в Україну компанія AeroDrone створювала кораблі для очищення сільськогосподарських культур, але, намагаючись відновити баланс військових сил України проти російських загарбників, вони зосередились на допомозі українській армії.

Розробка БПЛА в Україні

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що такі компанії, як AeroDrone, є одними з понад 80 вітчизняних виробників, чиї дрони є ключовою частиною військової стратегії. Він сказав, що безпілотники можуть виконувати широкий спектр завдань завдяки своїм можливостям перевезення вантажів і можливостям пересування, тобто вони «потенційно можуть змінити правила гри на полі бою».

Водночас президент Володимир Зеленський пообіцяв витратити майже 550 мільйонів доларів на безпілотники, а також створити нові штурмові підрозділи у ВПС України.

Робота AeroDrone коштує недешево — один літальний апарат компанії може коштувати від 150 000 до 450 000 доларів. Проте вони варті своєї ціни, оскільки БПЛА мають системи захисту від перешкод, які можуть протидіяти перешкодам сигналу від ворога.

Міністерство оборони не каже, який саме апарат постачає AeroDrone, але повідомило, що проєкт зосереджений на розробці безпілотників дальньої дії після того, як прохання України про ракети великої дальності були відхилені.

Проте вже завершилися успішні випробування дрона, який може пролетіти до 3 тисяч км, а державна збройна компанія заявила в грудні минулого року, що побудувала безпілотник, який може нести 75-кілограмову боєголовку на відстань до 1000 км.

Роль безпілотників у війні

Український флот безпілотних літальних апаратів має подвійне призначення: розвідка та атака на об’єкти противника. Так звані дрони-камікадзе розробляються, щоб врізатися в цілі та вибухати, й тепер вони розроблені для використання на землі, у повітрі та на морі.

Тарас Чмут, військовий аналітик та голова фонду «Повернись живим», сказав, що потужність виробництва безпілотників в Україні тепер може становити «кілька тисяч» на рік, якщо поставки будуть стабільно надходити. Водночас скільки безпілотників є у парку українських військових не повідомляється.

Також ведеться робота, щоб гарантувати продовження розширення флоту безпілотників, вирішуючи проблеми, з якими стикаються такі компанії, як AeroDrone. Це зокрема труднощі з отриманням запчастин через митницю, а також інші бюрократичні бар’єри. Міністр оборони Резніков сказав, що такі процеси, як отримання військового сертифікату, були спрощені, що призвело до затримки лише у кілька місяців замість кількох років.

Натомість для того, щоб боротися з затримками на кордоні, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов сказав, що Україна намагається отримати якомога більше запчастин усередині країни.

«Ми намагаємося задовольнити свої потреби в цьому секторі власним виробництвом, але розуміємо, що навряд чи зможемо задовольнити все», - зазначив Данілов.

Нагадаємо, у Львові на базі Національного університету «Львівська політехніка» розробили розвідувальні безпілотники, роботизовані установки для перевезення боєприпасів, роботи-камікадзе та роботизовані платформи для розмінування територій, а також засоби для швидкого загоєння ран та відновлення шкіри у польових умовах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності