• Головна
  • Війна
  • Більше півмільйона працівників українських компаній заброньовані від служби: у яких галузях найбільше

Більше півмільйона працівників українських компаній заброньовані від служби: у яких галузях найбільше

Більше півмільйона працівників українських компаній заброньовані від служби: у яких галузях найбільше

Найбільше заброньованих в енергетичній галузі – 163 тис. осіб

Близько 528 тисяч працівників українських компаній заброньовано від мобілізації до Збройних Сил України. З них 2 176 осіб заброньовані за новим порядком, який уряд ухвалив 27 січня цього року. Зокрема, згідно з цим порядком, це можуть робити не лише державні стратегічні підприємства чи постачальники Міноборони.

Про це йдеться у відповіді Кабміну на запит видання Forbes.

Відтак найбільше заброньованих в енергетичній галузі – 163 тис. осіб. В агропромисловому секторі відстрочку отримали 63 тис. осіб, а в ІТ – 11 тис. осіб.

Водночас від початку війни Мінекономіки прийняло 3 510 наказів про бронювання військовозобов’язаних (із них 2661 чинний).

Нагадаємо, 27 січня Кабінет міністрів затвердив нові правила бронювання працівників від мобілізації. Так, забронювати співробітників можуть компанії, які відповідають трьом із семи критеріїв:

  • Підприємство є резидентом «Дія.City».
  • Мінімальна сума платежів на користь держави. Загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих і сплачених до державного та місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент €1,5 млн.
  • Поріг валютного виторгу. Сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент €32 млн.
  • Підприємства мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Перелік підприємств визначає Кабмін.
  • Підприємства мають велике значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА «з урахуванням потреб громад».
  • Відсутність заборгованості перед бюджетом зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ).
  • Розмір середньої зарплати на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за звітний період.

Додамо, підприємці повинні поставити своїх працівників на військовий облік. Відтак, до 50% військовозобов’язаних на підприємствах можуть бути заброньовані.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності