• Головна
  • Війна
  • Росія отримує необхідні для війни мікросхеми в обхід санкції: які країни їй в цьому допомагають

Росія отримує необхідні для війни мікросхеми в обхід санкції: які країни їй в цьому допомагають

Росія отримує необхідні для війни мікросхеми в обхід санкції: які країни їй в цьому допомагають

У деяких випадках експорт у РФ технологій, які можуть бути використані у військових цілях в Україні, зріс із фактично нуля до мільйонів доларів

РФ успішно обходить західні санкції. Зокрема, Росія отримує важливу для війни електроніку через треті країни. Допомагають їм у цьому Туреччина, Казахстан та Об'єднані Арабські Емірати. Відтак російський імпорт значною мірою повернувся до довоєнного рівня 2020 року.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на високопоставленого європейського дипломата.

Так, аналіз торгових даних дозволяє припустити, що сучасні чипи та інтегральні схеми, вироблені в країнах Європейського Союзу та інших державах, постачають до РФ через такі країни, як Туреччина, Казахстан, ОАЕ. Такі товари можна використовувати як у мирних, так і у військових цілях. Водночас постачання з Китаю до Росії теж зросли.

Зазначається, що інформація, зібрана організацією Trade Data Monitor, що базується в Женеві, свідчить про те, що деякі товари, що потрапили під санкції, — зокрема, сучасні напівпровідники — різко змінили свої торговельні звички після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У деяких випадках експорт у РФ технологій, які можуть бути використані у військових цілях в Україні, зріс із фактично нуля до мільйонів доларів.

«Яскравим прикладом є Казахстан. У 2022 році ця країна експортувала до Росії сучасні напівпровідники на 3,7 мільйона доларів, тоді як за рік до початку повномасштабної війни ця сума становила лише 12 000 доларів. Дані показують, що Туреччина, Сербія, ОАЕ та ще низка країн Східної Європи й Центральної Азії допомогли поповнити нестачі», — наголошують журналісти.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу раніше заявляв, що Анкара не приєднається до санкцій проти Росії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності