• Головна
  • Війна
  • Випробування відстанню та стресом: як зберегти стосунки та секс під час війни

Випробування відстанню та стресом: як зберегти стосунки та секс під час війни

Закохана пара

Розповідаємо, як попри всі негативні емоції, що виникли після початку війни, вберегти романтику та теплі взаємини між партнерами

Війна розділила багато закоханих пар і сімей: або ж чоловік пішов захищати Україну на фронті, або ж дружина виїхала за кордон, рятуючись від війни. Обидві ситуації мають різну емоційну складову, але однаково потребують роботи над зміцненням стосунків.

LVIV.MEDIA поспілкувалося про досвід стосунків на відстані під час війни з парою, що опинилася в такій ситуації, а також з психологинею, яка дала кілька порад, які допоможуть зберегти стосунки у таких умовах. 

Чи роблять кілометри стосунки «холоднішими»

Відстань та війна не завжди заважають зберігати теплі почуття та навіть розвивати стосунки. У цьому переконана закохана, а тепер вже подружня пара Ангеліни Бережненко та Олексія Каленіченка.

Війна застала їх за кордоном, однак без жодних вагань вони вирішили повертатись назад в Україні. Олексій мав досвід навчання на  військовій кафедрі в університеті, тому одразу ж приєднався до Сил територіальної оборони у Львівській області. 

«Зараз, дивлячись на колег Олексія, я зрозуміла, що іншого чоловіка, який би ще думав про те, чи повертатись в Україну, чи ні, я б не обрала», — каже Ангеліна.

Спершу вона була в Польщі, а її коханий в той час вже у статусі лейтенанта поїхав на Харківщину. З 26 лютого до травня вони не бачилися взагалі. Ця розлука дала їм чітке усвідомлення, що вони кохають один одного, тому згодом Олексій зробив пропозицію дівчині. Одруження стало підтвердженням їхніх почуттів, які тільки загострились з початком війни.

Від моменту офіційного шлюбу влітку до сьогодні пара бачилася лише близько тижня. Ангеліна не втрачала жодної можливості побути поруч з коханим, тому приїздила до Києва, де хлопець проходив навчання. 

Зараз Олексій служить на Донецькому напрямку, і вони зв’язуються дуже рідко. Короткі розмови та закохані очі через екран телефону замінили їм подружнє життя, але попри це, емоції не згасають.

«Я рахую дні нашого подружнього життя», — з такими словами дівчина чекає повернення коханого. 

Як кохати на відстані під час війни й чому сварки — це нормально

Через постійний стрес і накопичення негативних емоцій поведінка людей і їхнє ставлення до оточення може змінюватися. За словами психологині Ольги Шабловської, це пов'язано з тим, що ми втрачаємо ресурс й стаємо більш байдужими, починаємо уникати партнера, або ж навпаки, занадто різко реагуємо чи висловлюємося, проявляємо злість та агресію. 

У таких ситуаціях, як наголошує спеціалістка, важливо пам’ятати, що сім’я не разом не через проблеми, образи чи сварки, а саме через війну. Це обставини змушують бути далеко, а вини партнера у цьому немає.

«Це не про те, що ми стали неважливі один одному, а це про те, що кожному з нас важко», — зазначає психологиня.

Для пар, які опинилась далеко один від одного через війну, вона радить:

  • Частіше спілкуватися та підтримувати емоційну близькість.

Ваші дзвінки та переписки мають бути емоційно забарвленими. Додайте смайлик до звичного повідомлення, надішліть милу картинку чи зніміть відео, як ви займаєтесь побутовими справами. Кожен із партнерів має відчувати свою цінність і необхідність один для одного

Ольга Шабловська Ольга Шабловська
  • Вживати у спілкуванні елементи з минулого: милі звертання один до одного, особливі слова чи жарти. Це, за словами психологині, допоможе підтримувати стосунки на тому рівні, який був до війни. 
  • Планувати спільне майбутнє. Це можна робити за допомогою таких конструкцій: «коли ми будемо разом, ми …», «коли ти повернешся, ми …». Такі розмови, як наголошує Ольга Шабловська, дають чітке розуміння, що стосунки будуть розвиватись.
  • Підтримувати позитивні спогади. Для цього можна переглядати спільні фото, згадувати про  спільні приємні чи смішні ситуації. Це поверне до тих емоції та допоможе прожити їх знову навіть на відстані.

Як не дати негативу зруйнувати ваші стосунки

Як пояснює психологиня, війна руйнує в людях можливість бути гнучкішими, тому реакції й дії стають різкішими. Це своєю чергою може вплинути на стосунки з близькими людьми. Для того, щоб не зриватися на оточенні, вона пропонує:

  • Давати собі можливість відпочити наодинці. Почитайте книгу, сходіть на шопінг чи подивіться футбол — займіться будь-якими справами, які приносять вам задоволення.
  • Давати собі можливість ізолюватися від реальності та відволікатися. Таким чином всі негативні емоції розвіються, і буде менша ймовірність виплеснути їх на партнера. 
  • Займатися рутиною і роботою. Це теж дасть можливість переключитися та відволіктися на розв'язання поточних проблем. 
  • Говорити про свої переживання. 

«Важливо не залишатися наодинці зі своїми емоціями та говорити про те, що ви відчуваєте. Розкажіть партнеру про те, що у вас сьогодні поганий настрій через зауваження начальника або ж вас роздратувала черга в магазині, бо ви поспішали. Діліться усіма емоціями. Особливо важливо говорити про біль чи бажання змін», — пояснює Ольга Шабловська. 

  • Не забувати про регулярний секс, адже це не тільки фізична близькість, а й ментальна. Водночас наявність сексу не має залежати від війни, він має бути в стосунках постійно. 

«Через тривогу у нас притуплюються відчуття та зменшується почуття радості, тому регулярний секс дозволить нам компенсувати втрачені емоції. Також він дозволяє нам вивільнити емоції та відчути любов партнера», — наголошує психологиня. 

Любов не раз вже нас спасала: як вийти з кризи у стосунках під час війни

Війна — не є панацеєю для стосунків, тож у пар може виникнути критичний момент, коли з’явиться думка, що відносини вже не можна врятувати.

У цьому випадку психологиня радить виконати три кроки:

  • Зробити «Стоп» і не ухвалювати імпульсивних рішень. 
  • Заспокоїтись та проаналізувати, що відбувається зараз, а як було раніше
  • Запитати себе: «Чи страшно мені, якщо ці стосунки закінчаться?»

Якщо ж ваша відповідь «так» — це любов. У такому разі вам варто сказати партнеру, що ви відчуваєте негативні зміни у стосунках, але хочете цьому зарадити, адже дійсно кохаєте цю людину

Ольга Шабловська Ольга Шабловська

Разом з тим, якщо на відстані почуття зникли, це означає, що і раніше у пари не все було добре. 

«Розуміння того, що без партнера поряд спокійніше та краще, є головною причиною відпустити стосунки», — зазначає фахівчиня. 

Однак вона наголошує, що рішення про те, як повідомити про розрив партнеру, потрібно приймати індивідуально, залежно від умов та емоційного стану, в яких він перебуває.

Нагадаємо, вчені розповіли, що може зміцнити стосунки у парі та яке чарівне слово варто повторювати частіше.

Додамо, стало відомо скільки шлюбів зареєстрували в Україні у 2022 році та чому їх побільшало.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності