• Головна
  • Війна
  • Підрахунок загиблих та істерика у пропагандистів: що наразі відомо про удар ЗСУ по окупантах в Макіївці

Підрахунок загиблих та істерика у пропагандистів: що наразі відомо про удар ЗСУ по окупантах в Макіївці

Підрахунок загиблих та істерика у пропагандистів: що наразі відомо про удар ЗСУ по окупантах в Макіївці

Удар по будівлі профтехучилища в Макіївці, у якому розташовувалась база російських військовослужбовців, стався напередодні Нового року

Активісти руху «Самара проти війни» запустили кампанію з вимогою публічності навколо вибуху у ПТУ №19 у Макіївці. У будівлі були мобілізовані, в тому числі із Самарської області. За даними російського Міноборони, через «прильоти» загинуло 89 осіб. Активісти вважають, що Міністерство оборони РФ намагається покласти відповідальність на загиблих, у зв'язку з цим вимагають опублікувати імена загиблих із Самарської області.

«Вже зараз Міністерство оборони намагається перекласти всю відповідальність на загиблих. Вони буквально заявили, що приліт стався через дзвінки на Новий рік. Але чомусь не уточнили, хто розмістив людей у ​​такій кількості в одній будівлі з паливом», — йдеться у повідомленні.

Детальніше про те, що наразі відомо про вибухи у Макіївці, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ

Удар по будівлі профтехучилища в Макіївці, у якому розташовувалась база російських військовослужбовців, стався напередодні Нового року. У приміщенні ПТУ в цей момент могло перебувати близько 600 осіб. Цей удар підтвердили у Генштабі Збройних Сил України.

«31 грудня, в районі зосередження у населеному пункті Макіївка Донецької області, було знищено та пошкоджено до 10 одиниць ворожої військової техніки різних типів, втрати особового складу окупантів уточнюються», — йдеться у повідомленні.

Натомість Україна офіційно не подає подробиць обстрілу, але від деяких експертів лунають припущення, що може йтися про 400 вбитих і ще 300 поранених російських загиблих у Макіївці.

Позиція Міноборони РФ

У Міноборони РФ повідомили, що ЗСУ з HIMARS о 00:01 1 січня, одразу після настання Нового року, обстріляли пункт тимчасової дислокації однієї з російських військових частин у районі Макіївки. У будівлю влучили чотири ракети, ще дві нібито збила російська ППО. За даними відомства, через «прильоти» стався обвали будівлі, де після розбору завалів знайшли 89 загиблих, серед яких був заступник командира полку підполковник Бачурін.

Водночас у Міноборони РФ заявили, що вогнем у відповідь «знищили» пускову установку HIMARS, з якої ЗСУ вели вогонь по Макіївці. Ще чотири HIMARS нібито «знищили» у Дружківці. Загалом з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну США передали нашій країні 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS. Станом на початок листопада всі вони залишилися цілими й продовжували використовуватися для протистояння збройній агресії РФ. Це підтверджують як українська, так і американська сторони. Втім росіяни регулярно звітують про «знищення» цих установок.

Істерика у Z-каналах

Натомість у російських пропагандистів почалася справжня істерика у соцмережах. Вони припускають, що ЗСУ вирахували локацію, де вже «навідпочивались» окупанти, завдяки одному із солдатів російської армії, який регулярно робив фотозвіти й викладав у мережу.

Натомість, ось так виглядав навчальний заклад після обстрілу та під час розбору завалів окупантами.

Дехто ж, як колишній чиновник самопроголошеної «ДНР» Павєл Губарєв, звинувачує російське військове керівництво.

«Це помилки весни-літа 2022. 11-й місяць воюємо! Розселятися малими групами — це знають усі. Мобілізовані могли не знати, але начальство має знати!», — написав терорист Губарєв.

У нього є соратники, які вимагають покарати винних російських військових чиновників.

«Макіївська справа буде короткою. По кожній такій події потрібно вказувати імена, прізвища та посади відповідальних осіб. Поводитися з ворогом як з дурнем, який нічого не бачить, після 10 місяців війни є кримінальним злочином. Розгортання солдатів де тільки можна, у звичайних будівлях, а не в укриттях, це пряма допомога ворогу», — написав у Telegram російський журналіст і московський депутат Андрій Мєдвєдєв.

Не лишився осторонь і терорист Ігор Гіркін (Стрєлков). Він каже, що подібне може повторитися у будь-який момент, оскільки це не єдине подібне (надзвичайно щільне) розташування особового складу та техніки в зоні ураження HIMARS.

«Знищена також практично вся військова техніка, що стояла впритул до будівлі без найменшої ознаки маскування. За кількістю жертв - досі остаточних цифр немає, оскільки багато людей вважаються зниклими безвісти (залишилися під завалами). У будь-якому випадку — рахунок загиблих і поранених йде на багато сотень (приблизні цифри «200-х» є, але я їх не озвучуватиму)», — написав терорист у Telegram.

Російське видання «Важные истории», яке поспілкувалося з родичами військових, вказувало, що російська влада досі не склала списки поранених і загиблих в Макіївці, а вцілілих хочуть позбутися та навіть намагалися послати на передову. Також про це писала російська пропагандистка Анастасія Кашеварова, яка стверджувала, що вижило «приблизно 216 людей».

Тим часом у коментарях у соцмережах у росіян «палає» через велику кількість загиблих окупантів.

Російський воєнкор Семьон Пєґов написав у Telegram, що число російських втрат у Макіївці напевне зросте, бо «оголошені дані найімовірніше відображають тих, кого зразу опізнали. А список зниклих безвісти, на жаль, довший».

Аналітики Інституту вивчення війни зазначають, що президент Росії Володимир Путін доручив військовим і Слідчому комітету розслідувати інцидент у Макіївці до 6 січня. Водночас нездатність Путіна відповідати на критику та виправляти помилки в російській військовій кампанії може підірвати його авторитет. 

Думка британської розвідки

Британська розвідка у щоденному зведенні Міноборони проаналізувала удар Збройних Сил України по будівлі училища у тимчасово окупованій Макіївці. Розвідники заявляють, що приміщення було повністю зруйноване, а масштаби руйнувань, ймовірно, свідчать про те, що боєприпаси зберігалися поряд із житловими приміщеннями, спричинивши вторинну детонацію під час удару. Зазначається, що будівля розташована лише за 12,5 кілометрів від Авдіївки, де точаться одні із найзапекліших боїв.

Також вони стверджують, що російські військові мають досвід небезпечного зберігання боєприпасів задовго до нинішньої війни, але цей інцидент показує, як непрофесіоналізм сприяє високому рівню втрат серед окупантів.

Нагадаємо, у РФ вирішили пояснити нову хвилю мобілізації нібито проханням «Солдатських вдів Росії». Вони у своєму зверненні закликали Путіна брати приклад зі Сталіна, а також заборонити чоловікам виїзд за кордон.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності