• Головна
  • Відео
  • Як відбуватиметься реформа ДАБІ — розповідає авторка законопроєкту

Як відбуватиметься реформа ДАБІ — розповідає авторка законопроєкту

Як відбуватиметься реформа ДАБІ — розповідає авторка законопроєкту

Законопроєкт скоро розглянуть у другому читанні

У червні  у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про реформу архітектурно-будівельного контролю. Згідно з ним Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (ДАБІ) змінить новий орган — ДІАМ (Державної інспекції архітектури та містобудування України).

Lviv.Media поспілкувалось з авторкою законопроєкту Оленою Шуляк, щоб дізнатися, що зміниться, якщо реформу схвалять.

За новим законопроєктом усі об'єкти, які збудують у майбутньому, мають відповідати містобудівним умовам та обмеженням. Вони мусять відповідати актуальній містобудівній документації.

Ті обмеження, які надав орган місцевого самоврядування забудовник враховуватиме обов'язково.

"Уся проєктна документація завантажується до єдиної електронної системи через Дію. Усе, що закладено у цю документацію можна побачити у відкритому доступі. Коли об'єкт здаватимуть у експлуатації усі учасники будівельного процесу будуть ставити свої електронні підписи", — пояснює Олена Шуляк.

 Коли реформа запрацює працівників буде значно менше, ніж тоді, коли існувало ДАБІ. Частину обов'язків, що стосуються містобудівного контролю братиме на себе електронна система. Інша частина контролю перейде до приватного сектору.

ДІАМ, своєю чергою, контролюватиме великі інфраструктурні об'єкти та ті, які стосуються державної таємниці.

Дискусійне питання, яким варто ще зайнятися — авторське право архітектора. За словами Олени Шуляк, варто розділяти авторські немайнові та майнові права. Авторам та державі не подобається, що за законом майнові права на документацію, яку створили за бюджетні гроші переходять державі або замовнику. Тож, щоб змінити це Олена Шуляк подала правку до нового законопроєкту.

Більше про реформу ДАБІ дізнавайтеся у нашому новому відео 

Відео

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності