• Головна
  • Відео
  • Країни Європи та Китай: як вони підтримують Україну

Країни Європи та Китай: як вони підтримують Україну

Країни Європи та Китай: як вони підтримують Україну

У ЄС багато радяться щодо України

Країни Євросоюзу зараз активно радяться щодо допомоги Україні. Більше немає так багато голосних заяв, як у перші дні ескалації війни. Про це говорить політолог-міжнародник, проректор Українського Католицького університету Дмитро Шеренговський.

"Емманюель Макрон дуже голосний. Він активно включається і цим відрізняється від Олафа Шольца. З іншого боку є багато узгоджень. У Німеччині ми маємо не переможну меркелівську партію, яка заправляє бал, а маємо коаліцію, яка має багато різних позиції, що також стримує. Також багато перемовин в ЄС відбувається зокрема щодо допомоги Україні, протидії Росії, стало питання вступу до ЄС, економіки, санкцій. Люди багато радяться. Гучні заяви тепер роблять тільки після рішень", — ділиться Дмитро Шеренговський.

Він додає, що активно в роботу включилася також Британія.

"Борис Джонсон досить активний на відміну від багатьох європейців. Навіть згадки про потенційний план Маршалла для України — це речі, про які можна говорити, це не просто заяви. Британці хочуть і будуть показувати себе як альтернативу, як активного і глобального гравця", — наголошує експерт.

Дмитро Шеренговський також акцентує, що Китай змінює свою думку, але шукати союзника там все одно дарма.

"Китай змінює свою думку, і це вагомо. Але для нього далі те, що відбувається в Росії, є дуже добрим. Чим слабша Росія, тим краще. Це більша можливість впливу, поступок. Ми не знаємо деталей угоди Сі Цзіньпіна з Путіним, яка відбувалась до ескалації. Я не вірю, що була якась таємна угода, але був такий натяк, що Китай не буде надто активно проти. Однак ризики, які росіяни відкрили з атомними станціями, паливними комплексами, бездумним тероризмом, — це явно не входить в план Китаю", — зазначає політолог.

Більше про те, як підтримують Україну у світі, вступ до ЄС та НАТО дивіться у відео на каналі Lviv.Media. 

Відео

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності