• Головна
  • Відео
  • Долар та війна: що буде з курсом валюти найближчим часом

Долар та війна: що буде з курсом валюти найближчим часом

Долар та війна: що буде з курсом валюти найближчим часом

Наразі курс долара стабілізувався

Валютний ринок в Україні зараз фактично не працює. Є обмеження щодо того, за якою ціною можна продавати валюту, а також заборонено продавати валюту населенню. Проте українців цікавить, скільки коштуватиме долар. Про це розповідає український економіст, доктор економічних наук, професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету "Львівська Політехніка" Олексій Другов.

"У перші днів війни курс пішов вгору на чорному ринку. Ціна доходила до 42 за купівлю, а от продати можна було за 36 чи 37. Оця маржа між здачею та купівлею показувала паніку. Чим більша паніка, тим більше заробляють спекулянти. Зараз маржа зменшилась. Охочих купити чи продати долар майже немає", — розповідає Олексій Другов.

Він додає, що паніка була лише першою реакцією, а зараз почала працювати економіка.

"Втрати які ми відчуваємо в нашій економіці почнуть ретранслюватися в курс. Якщо Нацбанк буде робити більше обмежень, ми відтягнемо цей момент, коли відбудеться зіставлення реального і номінального курсу, але 27 він вже напевно не буде. Якщо аналізувати динаміку руху, то у 2014 році курс долара виріс до гривні втричі. Я не хочу говорити, що він зараз теж виросте в три рази, але чим довше у нас будуть воєнні дії, тим вищий буде курс", — пояснює експерт.

Водночас він наголошує, що реакція органів державної влади, яка відбулась на початку війни, — прив'язка курсу до певної межі, введення військових облігацій, моментальний контакт з закордонними партнерами — була правильною і своєчасною.

"Наступний крок відновлення бізнесу там, де немає війни. На Західній Україні треба працювати, заробляти гроші і плати податки, працевлаштовувати людей, які залишилися без нічого", — акцентує економіст.

Більше про курс долара, санкції, фінансову допомогу, боргу, продовольчу кризу дивіться у відео з Олексієм Друговим на каналі Lviv.Media. 

Відео

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності