• Головна
  • Відео
  • Як надати першу медичну допомогу та чого під час порятунку робити не можна

Як надати першу медичну допомогу та чого під час порятунку робити не можна

Як надати першу медичну допомогу та чого під час порятунку робити не можна

Якщо людина не мала практики у порятунку, їй буде складно допомогти

У Львові стартував пілотний проєкт з надання домедичної допомоги у межах програми національного спротиву. Він передбачає проведення практичних тренінгів з меддопомоги у всіх районах міста. Ті учасники, які вже пройшли тренінг, зазначають, що надати допомогу іншому непросто.

Про те, що може допомогти, а що нашкодити потерпілому, розповідає Андрій Васько, керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Основним принципом надання першої медичної допомоги є безпека того, хто її надає. Щоб підійти до потерпілого, завжди треба оцінювати місце події на небезпечність для себе. У випадку ДТП або пожеж треба зважати на те, що є небезпека. Тож перше, що варто зробити — впевнитися, що рятівнику та потерпілому нічого не загрожує.

"Є дуже багато порад, які є неправдивими та навіть шкідливими. Щоб якісно надати першу медичну допомогу, потрібно пройти відповідні курси. Через відеоролики чи читання, без практики навчитися це робити буде дуже складно", — каже Андрій Васько.

Бувають й випадки, коли домедична допомога може лише зашкодити потерпілому. Тож, якщо він у свідомості, є дихання і серцебиття, тоді можна нічого не робити та чекати на "швидку" допомогу. Якщо ж людина не дихає, немає серцебиття, є кровотеча, тоді її треба реанімувати. У такому випадку ймовірність смерті дуже висока.

"Послідовність надання першої меддопомоги така: перевірити дихання, серцебиття. Потім визначаємо наявні пошкодження та вид медичної допомоги", — пояснює медик.

При пораненнях треба визначити їхню кількість, ступінь — від найважчого до найлегшого та починати порятунок. При опіках спершу треба усунути дію шкідливих чинників. Наприклад, якщо зайнявся одяг і є опік, одяг треба зняти, а вогонь загасити.

"Ніяких олій та "Пантенолу" не можна. Опіки промиваємо хвилину під водою. Ще можна використати сніг і лід, але треба пильнувати за тим, щоб не було переохолодження", — наголошує Андрій Васько.

Більше про першу медичну допомогу дивіться на YouTube-каналі Lviv.Media 

Відео

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності