• Головна
  • Україна
  • З 1 серпня з обігу вилучатимуть банкноти 500 грн старого зразка

З 1 серпня з обігу вилучатимуть банкноти 500 грн старого зразка

З 1 серпня НБУ розпочинає заміну старих 500-гривневих купюр

Випущені у 2003–2007 роках банкноти замінять на нові купюри 2014 року та наступних років випуску.

З 1 серпня в Україні розпочнеться процес вилучення з обігу старих банкнот номіналом 500 гривень. Йдеться про купюри випущені у 2003-2007 роках. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Старі 500-гривневі купюри залишаються дійсними і їх повинні приймати скрізь без обмежень. Ця заміна робиться для оновлення банкнот та покращення їх захисту від підробок. Українці можуть користуватися цими купюрами як зазвичай, розраховуючись ними в магазинах, банках, терміналах. Нацбанк автоматично вилучатиме старі банкноти та замінюватиме їх на нові.

“Для чого робиться заміщення? Для оновлення та підвищення якості та стану банкнот в обігу (адже окремі купюри «відходили» вже по 18 років і перебувають у не найкращому стані), а також підвищення рівня захисту готівкового ринку від підробок”, – пояснив Гетманцев.

Він також закликав мешканців бути обережними з шахраями, які можуть телефонувати або писати про необхідність термінового обміну банкнот: це обман. До слова, 500 грн – найпоширеніша банкнота в Україні: станом на 1 квітня 2024 року в обігу знаходилось 764,4 млн купюр такого номіналу (28,3% від загальної кількості банкнот усіх номіналів).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності