• Головна
  • Україна
  • Україна отримає 181 мільйон фунтів для закупівлі ядерного палива

Україна отримає 181 мільйон фунтів для закупівлі ядерного палива

Україна отримає 181 мільйон фунтів для закупівлі ядерного палива

Домовленості передбачають постачання ядерних матеріалів до 2035

17 липня українська компанія НАЕК "Енергоатом" уклала кредитну угоду з міжнародними банками на суму 181 мільйон фунтів стерлінгів. Ці гроші використають для купівлі ядерного палива у британської компанії Urenco. Про це 22 липня повідомили у Міністерстві енергетики України.

Кредит надається на 5 років під гарантію Уряду Великої Британії

Цей кредит дозволить Україні забезпечити свої атомні електростанції паливом до 2035 року, з можливістю продовження контракту до 2043 року. Важливо, що кредит гарантується урядом Великої Британії. Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що Україна повністю відмовилася від співпраці з Росією у ядерній галузі.

«Співпраця з Великою Британією в ядерній галузі має стратегічне значення для нашої держави. Україна повністю відмовилася від будь-яких контактів з державою-терористом Росією у ядерній галузі, зокрема щодо постачання збагаченого урану. Продовження довгострокового співробітництва з британськими партнерами у цьому питанні не тільки посилює нашу енергетичну незалежність, але й має важливе значення для майбутнього розвитку ядерної галузі на глобальному рівні», - зазначив Герман Галущенко.

Ця угода є продовженням співпраці, яка розпочалася у листопаді 2023 року, коли "Енергоатом" і Urenco підписали контракт про постачання збагаченого урану для українських АЕС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності