На Прикарпатті біля людських осель помітили шакалів

Впольований шакал на Івано-Франківщині.

Вони поповнили чисельність хижаків, яких стало дуже багато на Прикарпатті

В Івано-Франківській області зафіксували появу екзотичних тварин з південних регіонів — шакалів. Про це 27 червня розповів голова Тисменицької районної організації Українського товариства мисливців і рибалок Володимир Приймак.

Засилля хижих тварин

За його словами, поява шакалів в угіддях Тисмениччини й Івано-Франківщини вже не є дивиною, хоча ще кілька років тому про них в регіоні ніхто не чув. Минулого місяця одного шакала збила автівка на трасі біля села Березівка Івано-Франківської територіальної громади. Ще одну тварину в Тисменицькому районі мисливці вполювали під час відстрілу задля регулювання чисельності хижаків.

Специфічне завивання шакалів фахівці чули ще на початку року – в лютому, коли на прохання старости села Братківці проводили роботу зі зменшення чисельності лисиць. Днями під час рейду біля села Липове Тисменицького району члени УТМР знову почули “співи” шакалів і незабаром побачили трьох з них на власні очі.

Відчувши нашу присутність, вони звернули зі свого шляху і чкурнули в бік села, чимчикували вздовж крайніх хат, допоки не зникли. Ми намагались їх відшукати, але марно. Другого дня, зранку, наша бригада вирішила взяти для ваби нутрощі на бійні й розкласти їх у місцях, де бачили шакалів. В той же день повернулись ввечері та влаштували засідку. Першої години ночі один з шакалів вийшов на вабу, де ми його і добули”, — розповів Володимир Приймак.

До вовків і лисиць додалися шакали

Лісівники кажуть, що шакали блукають Тисменицьким районом вже понад рік, але члени УТМР вперше зіткнулися з ними лише цьогоріч. Загалом у регіоні зафіксували справжню навалу хижаків, особливо лисиць. “Періодично зустрічаємо і вовків. Такої кількості хижаків, тим більше шакала, у нас ніколи не було. З лисицею просто катастрофа. Два тижні тому в рейді біля села Братківці на нас одночасно вийшло 15 рудих. Уявіть собі їх концентрацію”, — зазначив Приймак.

Довідка: Шакал звичайний  — вид родини псових, ряду хижих. Візуально схожий на вовка, лисицю або собаку. Розмірами він більший за лисицю, але менший за вовка. Широко розповсюджений у Туреччині, на Балканському півострові, на Аравійському півострові й по всій південно-західній Азії. Віднедавна поширений на півдні України в Миколаївській, Одеській і Херсонській областях. Хижак споживає різну їжу: від плодів і комах до малих копитних.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності