Підсумкове комюніке Саміту миру підписали 80 держав

Підсумкове комюніке Саміту миру підписали 80 держав

Цим вони затвердили свою прихильність до суверенітету та цілісності України

У неділю, 16 червня, учасники Глобального саміту миру склали Підсумкове комюніке з основними тезами, які розглядали під час саміту. Його підписали 80 держав та чотири організації, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Серед країн, які підписали підсумкове комюніке були США, Японія, Франція, а також Угорщина, Сербія та Туреччина. Натомість не підтримали положення комюніке Вірменія, Бразилія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати.

Основні положення документа опублікували у день Саміту на офіційному сайті Офісу президента України. "Цей саміт був побудований на базі попередніх дискусій, які відбулися на основі Української формули миру та інших мирних пропозицій, що відповідають міжнародному праву, включно зі статутом ООН", — йдеться у повідомленні. Усі учасники саміту погодилися, що:

  • Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України й відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.
  • Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими.
  • Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.
  • Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну.
  • Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають бути повернуті в Україну.

Учасники саміту також збираються сприяти перемовинам між усіма сторонами українсько-російської війни. "Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає залучення та діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили в майбутньому вжити конкретних заходів у вищезазначених сферах із подальшим залученням представників усіх сторін", — йдеться у декларації.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності