• Головна
  • Україна
  • Мустафа Наєм написав заяву на звільнення з посади керівника Держагентства відновлення

Мустафа Наєм написав заяву на звільнення з посади керівника Держагентства відновлення

Мустафа Наєм

Наєм пояснив своє рішення тиском на Агентство відновлення та розвитку інфраструктури

Керівник Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм написав заяву про звільнення. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook 10 червня.

“Я залишаю посаду голови Агентства відновлення. Рішення прийняв самостійно через системні перешкоджання, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження. Починаючи з листопада минулого року, команда Агентства почала стикатися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод”, — поясним Наєм своє рішення.

Однією з перешкод Наєм назвав скасування бюджетів на проєкти Агентства: “Нам повністю скасували бюджет на проєкти з відновлення та утримання доріг. Я усвідомлюю обмеженість ресурсів та важливість військових витрат. Але скасування коштів на утримання інфраструктури неминуче позначиться в першу чергу на стані доріг оборонного значення і, як наслідок, на всій військовій логістиці”.

Нас почали “кошмарити” бюрократією, коли документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в Уряді місяцями, поверталися по шість-вісім разів з безглуздими зауваженнями, затримувалися по декілька місяців, а деякі не погоджені й досі. Прямо зараз Уряд вже третій місяць не погоджує виплату майже 150 млн євро, які були запозичені державою у ЄІБ для критично важливих проєктів, у тому числі водогону та захисту енергетики” — зазначив Мустафа Наєм.

Ще однією причиною Наєм назвав скорочення працівників Агентства через зменшення заробітної плати.

“З початку року Агентству суттєво обрізали заробітну плату — левовій частині працівників було зрізано до 68% зарплати. Уряд зробив це всупереч будь-якій логіці та здоровому глузду. І ні, у нас не було космічних зарплат - старший спеціаліст Агентства отримував трохи понад 30 тисяч гривень, а зараз - 14. Внаслідок цього з початку року ми вже втратили 25% нашого колективу, про що я неодноразово писав листи Прем’єр-міністру України, СБУ, НАЗК та Міністерству фінансів, і про що неодноразово говорилося послами G7 на зустрічах з головою Уряду. Вважаю, що це було зроблено умисно, щоб в Агентстві, яке певною мірою стало взірцем побудови процесів з “0”, просто не залишилося фахових і вмотивованих людей, а саме Агентство визнали неефективним та непотрібним”, — написав Наєм.

Мустафа Наєм також зазначив, що за рік Агентству вдалося реалізувати чимало проєктів. Проте після звільнення Олександра Кубракова з посади міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, реалізовувати інші проєкти стало неможливо.

“Все це було можливо завдяки підтримці Міністерства та міністра (Кубракова — ред.), які дозволяли приймати самостійні рішення та досягати результатів, не чекаючи ударів у спину. Зі звільненням міністра це стало неможливим, і останнє рішення голови Уряду про скасування моєї офіційної участі у Конференції з відновлення України у Берліні це підтвердило”, — зазначив Наєм.

“Очевидно, ми не завжди вписувалися у сьогоднішній стиль та команду державного управління. І не виключаю, що згодом будуть намагання переслідувати та дискредитувати нашу роботу у публічній площині. Насправді це вже відбувається тривалий час. Я готовий до цього і перед звільненням звернувся до усіх правоохоронних та контролюючих органів з проханням вжити усіх заходів щодо перевірки законності та прозорості рішень, які приймалися Агентством”, — написав Мустафа Наєм.

До слова, раніше повідомляли, що 9 червня ввечері стало відомо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відхилив прохання Найєма про відрядження до Берліна на міжнародну конференцію URC-2024 11−12 червня, яка покликана мобілізувати міжнародну підтримку відновлення країни після руйнування внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

Хто такий Мустафа Найєм

Мустафа Найєм народився 28 червня 1981 року в Кабулі (Афганістан). Народний депутат Верховної Ради 8 скликання. З 2006 до 2014 року працював кореспондентом та автором журналістських розслідувань в "Українській правді", вів там свій блог. До того працював кореспондентом у газеті "Комерсант" та ІА "Контекст медіа".

У 2013-2014 роках був одним із засновників та журналістом "Громадського телебачення". Був членом правління партії "ДемАльянс". У листопаді того ж року Найєм вже вийшов із керівництва партії. З 2019 року працював заступником генерального директора в "Укроборонпромі", у 2021 році заявив, що його скоротили з посади. Був заступником колишнього міністра інфраструктури Олександра Кубракова. У 2023 році Найєма призначили головою Агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Нагадаємо, 9 травня Рада звільнила Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності