• Головна
  • Україна
  • З 1 травня водіям потрібно буде завжди вмикати ближнє світло за межами міст

З 1 травня водіям потрібно буде завжди вмикати ближнє світло за межами міст

З 1 травня в Україні водіям потрібно буде завжди вмикати ближнє світло за межами міст

Раніше денні ходові вогні за межами міста потрібно було вмикати в період з 1 жовтня по 1 травня

Із середи, 1 травня, в Україні водіям за межами міст потрібно постійно вмикати ближні ходові вогні, а в разі їх відсутності — ближнє світло фар. Раніше це правило діяло лише з 1 жовтня до 1 травня. Основна мета змін до ПДР — зменшення кількості аварій. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Зміни повʼязані з результатами досліджень

За словами Олексія Білошицького зміни до використання денних ходових фар повʼязані з результатами досліджень, які довели що їх використання зменшує кількість аварій.

Світло фар — це додаткова пасивна безпека руху. Європейські дослідження це підтверджують. Згідно з European Commission "Daytime running light" застосування денних ходових фар зменшує кількість багатосторонніх денних аварій на автомобілях приблизно на 5–15 %. До того ж автомобілі з денними ходовими вогнями краще ідентифікуються, як автомобілі на відстані, а також оцінюються безпечніше в порівнянні з автомобілями без них” — зазначив заступник Олексій Білошицький.

До слова, раніше в Україні денні ходові фари за межами міст треба було вмикати в період між початком жовтня і кінцем травня. У листопаді 2023 року Кабінет Міністрів України вирішив зробити таку вимогу постійною. За порушення цього правила дорожнього руху водіям загрожує штраф у розмірі 510 грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності