• Головна
  • Україна
  • Представницею МЗС з консульських питань призначили цифрову особу, створену за допомогою ШІ

Представницею МЗС з консульських питань призначили цифрову особу, створену за допомогою ШІ

Вікторія Ші, представниця МЗС з консульських питань

Свою зовнішність для створення Вікторії Ші надала українська співачка Розалі Номбре

Міністерство закордонних справ України вперше в історії призначило своєю представницею цифрову особу, створену за допомогою штучного інтелекту. Вікторію Ші розробили на основі образу української співачки, і вона офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ, повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ України у середу, 1 травня.

“Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини”, — йдеться у відеозверненні цифрової консульської представниці МЗС Вікторії Ші.

Для зовнішності та голосу цифрової моделі використали образ української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре. Жінка добровільно та безкоштовно погодилася надати свій образ для створення Вікторії Ші.

Цифрову представницю розробили для економії ресурсів

Коментарі за участі Вікторії Ші публікуватимуть на офіційних ресурсах МЗС України в інтернеті — вебсайті та сторінках в соцмережах, — а також передаватимуть журналістам через пресслужбу. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, така інновація допоможе зекономити час та ресурси міністерства.

“Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування — це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам”, — прокоментував міністр. Він також наголосив, що використання ШІ — це не примха, а вимога воєнного часу, адже зараз країні як ніколи важливо пришвидшувати та робити більш ефективними усі наявні процеси.

Захист Вікторії Ші

Для того, щоб попередити підробки Вікторії Ші, МЗС розробило кілька рівнів захисту. Зокрема, на кожному відео буде розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду, чи якщо він веде на будь-який інший сайт, відео не є достовірним.

Також у міністерстві запевняють, що цифрова представниця не замінить речника МЗС. Конкурс на заміщення Олега Ніколенка на цій посаді вже провели. Переможець вже відомий та проходить усі необхідні перевірки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності