• Головна
  • Україна
  • В Україні розробляють технологію розмінування за допомогою штучного інтелекту

В Україні розробляють технологію розмінування за допомогою штучного інтелекту

Технологія розмінування за допомогою ШІ шукає вибухівку навіть у кратерах, фото Михайла Федорова

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, як працює нова технологія

Українські розробники штучного інтелекту UADamage в межах кластера Brave1 працюють над технологією для прискорення ідентифікації мін, снарядів та кратерів від вибухів, де теж можуть міститися небезпечні уламки. Про це в понеділок, 12 лютого, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, розробники підʼєднують до сенсорів штучний інтелект, який ідентифікує та класифікує дані про об’єкти не лише на поверхні землі, а й глибоко під нею, та автоматично наносять їх на мапу. Як наголосив міністр, таким чином розмінування прискорюється в десятки разів і цей процес загалом стає безпечнішим для людей.

Технологія від UADamage працює за трьома етапами. Це стратегічне планування, коли команда визначає ступінь замінування території за допомогою супутникових знімків та даних з кадастрів. На другому етапі проводиться візуальна оцінка на предмет наявності мін та вибухонебезпечних предметів. Територію обстежує дрон з камерою, а штучний інтелект виявляє небезпечні об’єкти. Третій етап — інспекція під землею та в траві, де використовують різноманітні сенсори.

«Найскладніше в процесі розмінування, окрім кількості мін, те, що вони можуть бути на значній глибині та їх не бачать металошукачі», — зазначив Федоров.

Він додав, що станом на теперішній час Україна — одна з найзамінованіших країн світу. Площа забруднення більша, ніж площа Австрії та Чехії разом узятих.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності