• Головна
  • Війна
  • Повне розмінування України: скільки часу це може зайняти й скільки коштуватиме

Повне розмінування України: скільки часу це може зайняти й скільки коштуватиме

Повне розмінування України: скільки часу це може зайняти й скільки коштуватиме

Масштаби та концентрація боєприпасів роблять Україну більше забрудненою, ніж інші сильно заміновані країни, такі як Афганістан і Сирія

За півтора року повномасштабної війни наземні міни — разом із боєприпасами, що не розірвалися, артилерійськими снарядами та іншими смертоносними побічними продуктами війни — забруднили близько 30% території України.

Загалом це понад 67 тисяч кв. кілометрів й за розміром більше ніж штат Флорида (53,6 тис.кв. км), пише The Washington Post.

«Сама кількість боєприпасів в Україні є просто безпрецедентною за останні 30 років. Нічого подібного немає», — каже Грег Кроутер, директор програм Mines Advisory Group, британської благодійної організації, яка займається розмінуванням і знищенням боєприпасів, що не розірвалися, у всьому світі.

Так, згідно з нещодавнім звітом словацького аналітичного центру GLOBSEC наразі мінами і снарядами, що не розірвались, забруднено близько 30% території країни — понад 67 тисяч кв. кілометрів.

Аналітики кажуть, що хоча бойові дії, що тривають, унеможливлюють точні дослідження, масштаби та концентрація боєприпасів роблять Україну більше забрудненою, ніж інші сильно заміновані країни, такі як Афганістан і Сирія.

Один сапер може очистити від 15 до 25 кв. м на день, залежно від рельєфу місцевості та концентрації вибухівки. Отож можна зробити висновок, якщо у розмінуванні братимуть участь 500 саперних груп, воно триватиме сотні років.

Зазначається, що забруднена територія України настільки велика, що, за оцінками деяких експертів, приблизно 500 груп розмінування, які зараз працюють, потребуватимуть 757 років.

Водночас за оцінками Світового банку, розмінування України, коштує від 2 до 8 доларів за квадратний метр. Тобто повне розмінування протягом наступних 10 років коштуватиме приблизно 37,5 млрд доларів. Тоді як згідно зі звітом Державного департаменту за 2023 рік, США виділили понад 95 мільйонів доларів на розмінування України.

Нагадаємо, у дуже повільному процесі, який став визначати швидкість українського контрнаступу, невеликі групи саперів на передовій пересуваються через мінні поля — іноді буквально на животі — щоб підірвати оборону російських окупантів та розчистити шлях для наступу військ.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності