В Україні запускають проєкт з оренди соціального житла

Фото ілюстративне

Для проєкту будуватимуть будинки, які належатимуть громадам. 80% квартир здаватимуться в оренду

Європейський інвестиційний банк збирається надати 200 млн євро кредиту на запуск в Україні програми оренди соціального житла, розповіла старша спеціалістка з кредитування ЄІБ Оксана Ремига.

Як повідомила вона в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна», цей кредит буде цільовим, і, можливо, його підтримає Єврокомісія інвестиційним грантом.

Що таке оренда соціального житла і як вона працюватиме

Ідея соціального житла полягає в будівництві багатоквартирних будинків, власниками яких будуть муніципалітети. 80% квартир у таких будинках будуть призначені для здавання в оренду соціально вразливим групам за пільговою ціною, а решту квартир і приміщень здаватимуть за ринковою вартістю для забезпечення функціонування будинку. Як зауважила старша спеціалістка з кредитування ЄІБ Оксана Ремига, такі будинки будуватимуть всередині інших районів, щоб не допустити геттоїзації.

«ЄІБ не пропонує програм, кінцевою метою яких є кредити для фізосіб на житло. Тільки створення житла у власності та управлінні муніципалітетів. Кредитна програма створення соціального житла з бюджетом у 200 млн євро є пілотною для нас», – сказала Ремига.

Вона визнала, що цих грошей буде недостатньо для України, бо для цього «реально потрібні мільярди». Але запуск пілотного проєкту дозволить оцінити ефективність та здатність муніципалітетів керувати нерухомістю. «Тоді можна говорити про запуск наступних етапів. Ось у цьому ми дуже зацікавлені», — сказала Ремига.

Раніше LVIV.MEDIA писав про ринок житла для оренди у Львові про те, скільки коштує оренда квартири у Львові і як під час пошуку житла не натрапити на а шахраїв — читайте в нашому матеріалі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності