• Головна
  • Україна
  • Шмигаль не підтримав виділення військовим грошей, призначених на телемарафони

Шмигаль не підтримав виділення військовим грошей, призначених на телемарафони

Фото ілюстративне

Українці просили уряд спрямувати гроші, призначені для телемарафонів, на Збройні сили України. Шмигаль назвав таке переспрямування грошей «недоцільним»

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль відповів на петицію з вимогою переспрямувати кошти, призначені для виробництва телемарафонів «Єдині новини» і телеканалу «FreeДом», на фінансування потреб Збройних сил України. Він назвав таке переспрямування недоцільним.

Прем’єр-міністр переконаний, що згадані телемарафони забезпечують інформаційну безпеку, що є частиною державної політики у сфері національної безпеки і оборони й складовою протидії військовій агресії Росії проти України.

«Перерозподіл зазначених у петиції видатків шляхом їх спрямування на потреби інших складових сектору безпеки та оборони не є доцільним», — зазначив Шмигаль у відповіді на петицію.

Разом із цим премʼєр-міністр наголосив, що уряд системно працює над залученням фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів, зокрема міжнародної допомоги, на задоволення потреб і підвищення спроможностей ЗСУ.

Автор петиції Павло Білоус пропонував переспрямувати гроші, призначені для виробництва телемарафонів, на фінансування безпілотників та пікапів для ЗСУ. Водночас петиція довго набирала голоси: її зареєстрували 17 січня, а потрібні для розгляду 25 тис. голосів набрала 3 квітня.

Автори петиції зазначили, що на виробництво телемарафонів витрачають велику суму з держбюджету, а ще використовують їх для «політичної боротьби» і так «підривають демократичні цінності». Петиція набрала 29 562 голоси.

Скільки грошей держава витрачає на телемарафон, який втрачає довіру

Єдиний телемарафон транслюється в ефірі кількох загальнонаціональних телеканалів фактично від початку повномасштабного вторгнення. За 2022 та 2023 роки на «Єдині новини», а також на телеканал «FreeДом», держава витратила 2,13 млрд грн. Автор петиції порахував, що за цю суму можна було б купити 21 515 квадрокоптерів DJI Mavic 3 або 4000 пікапів у доброму стані. Водночас на 2024 рік на фінансування телемарафонів вже заклали майже 2 млрд грн.

Водночас останні соціологічні опитування показали, що станом на початок лютого 2024 року телемарафону «Єдині новини» довіряли 36% українців, а 47% не довіряли.

За що критикують національний телемарафон

Його критикують зокрема за те, що він дав надію на швидку перемогу. «Ситуація на фронті [в марафоні] часто подається в рожевих тонах, що розслаблює суспільство і в результаті шокує його, коли починаються масштабні мобілізаційні заходи», — наголосив автор петиції.

Зауважимо, що телемарафон називають однією з форм цензури. До марафону не запросили «5 канал», «Прямий» і «Еспресо TV», які повʼязують із Петром Порошенком. Належних пояснень такого рішення влада не надала, натомість вимкнула канали з цифрового ефіру, ввімкнувши на його частотах телемарафон. Пізніше з’ясувалося, що вимкнення телеканалів відбулося за рішенням РНБО.

У липні канали просили, щоб їх додали до слотів у телемарафоні, які з’явилися після виходу з ринку телеканалу «Україна», однак їм відмовили.

Як повідомляв LVIV.MEDIA, 8 квітня Мінкультури надало каналам телемарафону статус критично важливих для економіки. Цей статус, зокрема, дає право на бронювання від мобілізації певного відсотка співробітників.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності