Уряд пропонує підвищити акцизи на пальне

Фото ілюстративне

Підвищення акцизів на пальне уряд пояснює вимогами ЄС і дефіцитом державного бюджету

Кабінет міністрів ухвалив законопроєкт, яким запропонував поетапне підвищення акцизів на всі види пального. Зростання розміру їхніх ставок розтягнуте в часі і відбуватиметься у п’ять етапів.

Коли зростуть ціни на пальне в Україні

Якщо Верховна Рада ухвалить урядовий законопроєкт, то перший етап подорожчання пального в Україні має відбутися в липні 2024 року, а останній — у 2028 році.

Нові акцизи на пальне: що пропонує уряд

Відповідно до пропозиції уряду, у 2024 році зростання акцизів на пальне буде таким:

  • акциз із кожної тисячі літрів бензину повинен подорожчати на 29,1 євро;
  • акциз із кожної тисячі літрів дизпального — на 38,1 євро;
  • акциз із кожної тисячі літрів скрапленого газу — на 3,6 євро.

Після цього заплановані ще чотири етапи підвищення, кожен з яких передбачає підвищення акцизів на пальне приблизно на такі самі суми.

Чому уряд хоче підвищити акцизи на пальне

Як пояснювали раніше в Міністерстві фінансів, перегляд акцизів обумовлено потребою наблизити українське законодавство до законодавства Євросоюзу, що актуально з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

Ще одна причина — це збільшення надходжень до державного бюджету. Від такого зростання акцизів вже в другому півріччі цього року держбюджет щомісяця додатково отримуватиме 1,6 млрд грн. «Це важливо для підтримки безпеки країни, адже всі власні  надходження  спрямовуються на сектор безпеки і оборони», — наголошували в Міністерстві фінансів.

Підвищення акцизів на пальне: що не так з поясненнями уряду

Якщо з підвищенням акцизів і зростанням доходів державного бюджету все очевидно, то пояснення уряду про потребу підвищувати акцизи, щоб виконувати європейську директиву, зустріли критику. як повідомив у коментарі «Економічній правді» директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, євродиректива — це лише рекомендація. За його словами, не існує жодних чітких вимог до імплементації саме такого рівня акцизів. Наприклад, у Польщі та Угорщині, які є членами ЄС уже понад десять років, акцизи на бензин і дизпальне нижчі, ніж зазначено в євродирективі. Натомість у Бельгії, Іспанії та Хорватії нижчий акциз на автогаз. У Бельгії він узагалі нульовий, а на бензин — один з найвищих у ЄС: 600 євро за тис. л.

Аналітик консалтингової компанії «Нафторинок» Олександр Сіренко вважає, що урядова ініціатива не на часі. Зокрема, він висловив здивування пришвидшенням впровадження цієї директиви, оскільки Україна ще не вступила в ЄС.

«Якщо бензини, дизпальне та скраплений газ будуть далі дорожчати, то це погані новини для економіки. Зараз нам податки підвищують, ніби в нас немає війни, ніби ми не залежимо від грошей міжнародних партнерів», — наголосив аналітик.

Якими можуть бути нові ціни на пальне з липня 2024

Аналітики вважають, що в разі ухвалення урядового законопроєкту в парламенті вартість бензину на першому етапі перегляду акцизів, тобто у липні 2024 року, зросте на 1,5 грн за л, дизельного пального — на 1,2 грн за л, а скраплений газ подорожчає приблизно на 10 коп. за л. Водночас чи ухвалить Верховна Рада такий законопроєкт у тому вигляді, який пропонує уряд, наразі невідомо. Однак аналітики звертають увагу, що зазвичай Верховна Рада підтримує ініціативи, спрямовані на зростання доходів держбюджету.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності