• Головна
  • Україна
  • Уряд частково змінив правила виходу у відпустку при народженні дитини

Уряд частково змінив правила виходу у відпустку при народженні дитини

Дитина, фото ілюстративне

Зміни стосуються, зокрема, батьків дітей, які проживають з їхніми матерями без зареєстрованого шлюбу

Кабінет міністрів змінив порядок надання відпустки при народженні дитини. Деяким категоріям людей, що мають право на відпустку при народженні дитини, тепер доведеться підкріплювати таке право заявою від матері дитини.

Хто має право на відпустку при народженні дитини

До категорій людей, які мають право на відпустку при народженні дитини, належать:

  • чоловік жінки, що народила дитину;
  • фактичний батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю (але пара має спільно проживати, вести побут, мати взаємні права та обов’язки);
  • баба, дід або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком/одинокою матір’ю).

Що змінилося у правилах отримання відпустки при народженні дитини

До змін, які уряд ухвалив 29 березня, батько дитини, що не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але проживає і пов’язаний з нею спільним побутом, під час подання заяви про надання відпустки мав пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, довідку про реєстрацію місця проживання. 

Тепер таке право для нього мусить підтверджуватися:

  • свідоцтвом про народження дитини, де вказано, що саме він є батьком малюка;
  • письмовою заявою матері, про те, що вони з цим чоловіком спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Повнолітні родичі дитини, яку виховує одинока матір чи одинокий батько, також зберігають право на таку відпустку. Але відтепер для цього їм також знадобиться письмова заява одинокої матері чи батька.

Зауважимо, що право на відпустку при народженні дитини має лише один з повнолітніх родичів, а не всі вищезгадані.

Що таке відпустка при народженні дитини

Така відпустка є соціальною й оплачується за рахунок роботодавця. Відпустку при народженні дитини не можна розбивати на частини — вона є одноразовою. Тривалість відпустки при народженні дитини не можеперевищувати чотирнадцяти календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Працівник сам має вказати, на який період хоче отримати таку відпустку, але пам’ятати про обмеження в 14 днів.

Відпустку при народженні дитини можна отримати не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Причому вона повинна бути використана не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Читайте також: Як підтримати жінку, яка тільки народила: поради, що полегшать життя молодих мам.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності