• Головна
  • Україна
  • Євросоюз запровадить обмеження на імпорт агропродукції з України

Євросоюз запровадить обмеження на імпорт агропродукції з України

Обсяги імпорту української сільгосппродукції в ЄС істотно скоротять.

Обсяги імпорту м'яса птиці, яєць, цукру, кукурудзи, круп і меду істотно скоротять.

Країни Європейського союзу (ЄС) та Європарламент попередньо погодили у понеділок, 8 квітня, жорсткіші обмеження на імпорт певних видів сільськогосподарської продукції з України. Про це повідомила Німецька хвиля у понеділок, 8 квітня.

Безмитний доступ з обмеженнями

Ця угода подовжує безмитний доступ, який Євросоюз надав українським сільськогосподарським товарам після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року. Водночас вона обмежує його для м'яса птиці, яєць, цукру, кукурудзи, круп і меду до середніх обсягів, які спостерігалися в період з середини 2021 року до кінця 2023 року, йдеться в повідомленні.

Те, що в розрахунок формули взято 2021 рік, означає, що обсяги мають істотно скоротити, адже 2021 року, який передував повномасштабному вторгненню РФ в Україну, імпорт української агропродукції в ЄС був набагато нижчим, оскільки застосовувалися квоти й ввізні мита.

Нагадаємо, що 20 березня Рада ЄС і Європейський парламент попередньо домовилися продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт до ЄС до 5 червня 2025 року. Водночас Євросоюз збільшить захист «чутливої сільськогосподарської продукції», посилюючи запобіжні заходи, які включені в чинну постанову про тимчасові заходи лібералізації торгівлі. Це потрібно для врахування негативних впливів на ринку однієї або кількох держав-членів, а не тільки на ринку ЄС загалом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності