За два роки росіяни знищили понад 60 тис. га лісу в Україні

Фото росіян, які розпилюють дерева, зрубані на Луганщині

Дерева не лише знищували під час ведення бойових дій, а й вирубували для використання у власних цілях

З початку повномасштабного вторгнення російські окупанти знищили понад 60 тис. га українського лісу. Загальна сума збитків від втрат такої кількості дерев перевищує 14 млрд грн. При цьому росіяни знищували ліс не лише під час ведення бойових дій, а й вирубували його для побудови фортифікаційних споруд та для продажу, повідомили журналісти NGL Media у понеділок, 8 квітня.

Від бойових дій постраждали природоохоронні парки

Дослідивши знімки з супутників, журналісти виявили, що росіяни повністю знищили або зрубали понад 60 тис. га дерев в Україні. Найбільших втрат зазнали регіони, які потрапили під окупацію. Зокрема у національному природний парку “Святі гори”, що на Донеччині, близько 80% насаджень парку повністю знищили під час ведення бойових дій. Також на Харківщині, де ліси становлять всього близько 15% території, понад 40% з них заміновані або ж пошкоджені пожежами. У Херсонській області сильно постраждали Чорноморський біосферний заповідник, “Асканія Нова”, національні парки “Меотида”, “Азово-Сиваський” та “Джарилгацький”. На їхній території точилися бойові дії або проходила військова техніка.

Спеціалісти пояснили, що загальні втрати лісів та їхні причини визначити важко навіть на деокупованих територіях. Великі частки лісів залишаються замінованими й пересуватися ними небезпечно.

Росіяни продають дерева, зрубані в Україні

Окрім того, що ліси знищують під час ракетних ударів та ведення бойових дій, росіяни їх ще й вирубують. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу звернувся до Путіна з проханням дозволити вирубку українського лісу ще 4 березня 2022 року, і президент такий дозвіл надав. Після цього окупанти почали активно вирубувати дерева на окупованих територіях. Частину дерев вони використовують у власних цілях — для будівництва бліндажів та інших захисних споруд, а решту — виставляють на продаж.

“Наприклад, уже згаданий “Сєвєродонецький лісгосп” продає кубометр колотих соснових дров за 3 тис. рублів (1242 грн) без доставки. Натомість “Станично-Луганський лісгосп” продає такі ж соснові дрова уже по 4 тис. рублів (1650 грн) за кубометр, і теж без доставки. “Іванівський лісгосп” Хрустальненської міської громади продає колоті дрова дуба за 5,3 тис. рублів (2225 грн) за кубічний метр“, — розповіли журналісти NGL Media.

Також ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр, у квітні 2023 року розповідала, що вирубаний ліс росіяни також відвозили у напрямку окупованого Криму. “Протягом останньої декади березня у районі Маріуполя зафіксовано інтенсивне переміщення автошляхами Е105 та М18 колон російських вантажних автомобілів, завантажених свіжозрубаним лісом-кругляком“, — написала вона.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності