У 2051 році населення України може скоротитись до 25 млн

Населення України скоротиться до 25 млн

Причина — низький рівень народжуваності та масова еміграція. Окрім цього, населення зменшується через незаконне вивезення дітей за кордон росіянами

Через 27 років в Україні кількість населення може знизитись до 25,2 млн осіб. Про це у п’ятницю, 29 березня, повідомило видання Цензор.Нет, посилаючись на прогноз Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, опублікований у Стратегії демографічного розвитку України.

Кількість населення в Україні зменшиться

Як пояснили в Інституті демографії, кількість населення може скоротитися через низку причин: низький рівень народжуваності, масову вимушену міграцію та незаконне вивезення українських дітей за кордон.

"Чисельність населення України в кордонах 1991 року, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, на 1 січня 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а на 1 січня 2051-го до 25,2" — йдеться у повідомленні.

Втім, в Інституті зазначили, що прогнозувати чисельність населення складно, через те, що неможливо провести облік демографічних змін на окупованих територіях.

До слова, станом на 5 грудня 2001 року кількість населення України становила аж 48,5 млн осіб. Надалі чисельність населення почала знижуватись. Зокрема у січні 2022 року в Україні проживало вже на 6,5 млн людей менше — 42 млн громадян, а у серпні 2023 року кількість людей скоротилась ще на 6,3 млн осіб — загалом 36,3 млн громадян.

В Україні падає рівень народжуваності

Окрім цього, в Україні падає рівень народжуваності: якщо у 2012 він становив 1,5 дитини на одну жінку, то зараз цей показник становить 1. Для зросту кількості населення цей показник має зрости удвічі і становити 2,2 дітей на одну жінку.

“Також скоротилася середня очікувана тривалість життя: у 2020 році вона становила 66,4 року для чоловіків та 76,2 року для жінок. Зараз — 57,3 роки для чоловіків та 70,9 років для жінок. Окрім цього, нація старішає: станом на 2021 рік кожен четвертий українець був старший за 60 років,” — йдеться в повідомленні

З України виїхали через війну, за даними ООН, близько 6,3 млн осіб. Крім того, окупанти незаконно вивезли до РФ 19,5 тис. дітей.

Нагадаємо, у четвер, 28 березня, з російської окупації повернули трьох дітей із родинами. Раніше з окупованих територій та Росії повернули ще 9 дітей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності