• Головна
  • Україна
  • Правила ввезення гуманітарної допомоги в Україну змінились: що треба знати

Правила ввезення гуманітарної допомоги в Україну змінились: що треба знати

Фото ілюстративне

Нові правила ввезення гуманітарної допомоги в Україну почнуть діяти з 1 квітня

В Україні змінилися правила ввезення гуманітарної допомоги. Починаючи Із 1 квітня завезти гуманітарну допомогу в Україну можна буде лише з використанням онлайн-порталу, повідомило Міністерство соціальної політики.

Як йдеться в повідомленні, Перехідний період, який дозволяв використовувати паперові декларації, завершується. Таким чином, до 1 квітня є можливість обирати варіант завезення та обліку гуманітарної допомоги — паперовий чи цифровий. З 1 квітня залишиться лише цифровий варіант. Електронна автоматизована система завезення гуманітарної допомоги доступна за цією адресою.

Нові правила ввезення гуманітарної допомоги

Зміни, які стосуються ввезення гуманітарної допомоги в Україну, почали діяти з 1 грудня. Однак через те, що нові правила викликали резонанс серед волонтерів, уряд запровадив перехідний період: таким чином, до 1 квітня волонтери мали можливість ввозити гуманітарку як зазвичай.

Основні зміни ввезення гуманітарки в Україну:

  • з 1 квітня її облік можна вести лише в електронному вигляді;
  • транспортні засоби як гуманітарну допомогу можна ввозити лише на користь Збройних сил України;
  • громадські організації та благодійні фонди втратили можливість спрощеного оформлення машин для власного використання.

Щоб завести гуманітарну допомогу в Україну, волонтерським організаціям потрібно:

  • зайти на сайт автоматизованої системи гуманітарної допомоги та авторизуватися як отримувач гумдопомоги за допомогою Кваліфікованого електронного підпису (КЕП); для реєстрації вказується ЄДРПОУ організації, за яким з реєстру далі підтягується інформація про місце її реєстрації та керівництво. Так БФ присвоюється індивідуальний номер у Єдиному реєстрі;
  • заповнити перелік вантажів, які будуть завозитися, у розрізі категорій вантажу. Форма декларації відповідає паперовій, яка діяла раніше: це «спрощена» декларація з зазначенням обсягу та типу вантажу;
  • згенерувати унікальний код гуманітарного вантажу. Цей код використовується під час проходження Митниці замість паперової декларації. З моменту реєстрації вантажу до моменту перетину ним кордону даються 30 днів.

Після завезення допомоги в Україну гуманітарка розподіляється, і в системі генерується автоматичний звіт з інформацією про те, куди були розподілені товари. Зазначається лише населений пункт, без детальних адрес.

Коли вантаж перебуває на території України, благодійні фонди зобов’язані прозвітувати про її використання до 15 числа наступного місяця з моменту ввезення, але не більше ніж через 90 днів. За порушення цих строків ГО або БФ можуть заблокувати на шість місяців. Цей звіт формується в електронній системі автоматично, адже підтягує інформацію про ввезені вантажі. Натомість потрібно вказати, яка кількість була передана набувачам, яка — залишилася на складах, скільки зіпсувалося чи не було прийнято фондом через неналежну якість, пояснює «Економічна правда».

Важливою зміною є також скасування для волонтерів потреби отримувати листи-звернення від військової частини або іншого набувача, який свідчить про потребу в тій чи іншій продукції. Такий лист волонтери надавали митникам на кордоні.

Крім того, фізична особа, зокрема військовослужбовець, може бути набувачем гуманітарної допомоги, тож передача тепер не обов'язково має бути лише на військову частину.

Чому змінили правила ввезення гуманітарної допомоги

«Нові правила завезення гуманітарної допомоги в першу чергу важливі, щоб гуманітарна допомога точно доходила до тих, кому вона дійсно потрібна. Цифрова система дозволить бачити весь рух гуманітарки від потрапляння її до України до розподілу. Також система допоможе відслідковувати, що планується до завезення, впливати на цей процес через збір інформації про реальні потреби в допомозі, запобігати задвоєнню допомоги та спрямовувати її туди, де в цьому є найбільша потреба. Наприклад, типовою є ситуація, коли в одну й ту саму громаду різні організації завозять схожу допомогу, а інші громади залишаються з незакритою потребою», — пояснювали у Міністерстві соціальної політики..

Куди звертатися отримувачам гуманітарної допомоги для довідки щодо нових правил

В разі запитань щодо реєстрації та використання автоматизованої системи гуманітарної допомоги можна звертатися за такими контактами:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності