• Головна
  • Україна
  • Уряд спростив процес усиновлення та оформлення опіки над дітьми

Уряд спростив процес усиновлення та оформлення опіки над дітьми

Уряд спростив процес усиновлення та оформлення опіки над дітьми
Фото: Freepik

Зокрема скоротили час отримання довідки про проходження курсів з виховання дітей та подовжили термін її дії

Український уряд ухвалив зміни, які допоможуть людям швидше та простіше усиновлювати та оформляти опіку над дітьми, позбавленими батьківського піклування. Зокрема, спростили процедуру оформлення опіки над дитиною у випадку, якщо одна людина з подружжя перебуває на військовій службі, а також продовжили термін дії довідки про проходження курсу з виховання дітей, повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики України у п’ятницю, 22 березня.

Інші зміни в процесі усиновлення та оформлення опіки

Усиновлення:

  • Відтепер родина, яка збирається всиновити дитину, зможе забрати її до себе на тимчасове влаштування ще до рішення суду. Для цього одному з подружжя потрібно отримати позитивний висновок райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини. Також потрібно, власне, подати заяву до суду про всиновлення цієї дитини.
  • Вдвічі скоротили термін отримання довідки про проходження курсів підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Раніше він становив 10 днів, а відтепер — лише п’ять. Крім того, діяти ця довідка буде довше — протягом 24 місяців.
  • Відтепер служби у справах дітей на місцях отримають доступ до інформації про дітей, які потребують усиновлення, не лише в межах свого міста чи громади, але і всіх дітей області. ССД на регіональному рівні бачитимуть інформацію про дітей на обліку в інших регіонах і на централізованому обліку. Усім кандидатам, які перебувають на обліку в ССД, надходитиме запрошення на прийом для ознайомлення з інформацією про дитину, щойно вона потраплятиме на облік, тобто більше дітей і більше потенційних усиновлювачів матимуть шанси зустріти одне одного.

Опіка та піклування:

  • Згідно з правилами, обоє людей з подружжя, яке планує оформити опіку над дитиною, мають подати висновок про стан здоров’я. Відтепер, якщо одна людина з пари перебуває на військовій службі, то вона зможе подати цю довідку протягом 15 календарних днів після свого повернення до міста.
  • Також, щоб уникнути зловживання ситуацією, дещо змінили правила про оформлення опіки та піклування над дитиною для хрещених батьків. Після змін опікунами зможуть стати лише ті хрещені батьки, які були ними ще до того, як дитина набула статусу сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Тимчасове влаштування:

  • Відтепер родини (сім’ї родичів, знайомих, а також прийомні), які тимчасово влаштували у себе дитину, зможуть отримувати фінансову допомогу ще до того, як вона набуде статусу сироти або позбавленої батьківського піклування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності