• Головна
  • Україна
  • Росіяни привласнили фільм "Тіні забутих предків": посольство України висловило протест

Росіяни привласнили фільм "Тіні забутих предків": посольство України висловило протест

Росіяни хочуть привласнити фільм "Тіні забутих предків" під іншою назвою

Легендарну стрічку Сергія Параджанова включив до своєї програми фестиваль “російського фільму”, який організувала російська опозиція у Франції

Посольство України у Франції звернулось до міністерства культури цієї країни зі скаргою щодо привласнення організаторами Фестивалю російського фільму у Парижі та у Таверні (столичний регіон) знаменитого української кінофільму “Тіні забутих предків”. Як повідомив Укрінформ, картину Сергія Параджанова під назвою “Вогненні коні” у Франції мають демонструвати як частину “російської культури”.

Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль «російського фільму» спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що, незважаючи на ніби формальну зміну акцентів організаторами, їх методи багато в чому залишаються незмінними”, — заявили в українському посольстві.

Дипломати наголосили, що йдеться випадок культурної апропріації, тож просять французьку владу розібратись з ситуацією та відновити справедливість.

“Тіні забутих предків” Сергія Параджанова включив до своєї програми так званий Фестиваль “російського фільму”, який організувала асоціація “Інша Росія”. Це вже 10-й подібний захід, цього року його присвятили пам’яті Олексія Навального. “Ми вважаємо, що навіть у ці неспокійні часи, попри насильство з боку нинішньої влади, необхідно продовжувати захищати і просувати російську культуру, зокрема, у сфері кіно”, — йдеться в тексті-запрошенні організаторів фестивалю. Вони закликають “відкрити та перевідкрити найкраще з російського кіно, минулого та сьогодення”.

Довідково: “Тіні забутих предків” — український радянський художній фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році на кіностудії імені Олександра Довженка. Екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності