• Головна
  • Культура
  • Нацкомісія з реабілітації реабілітувала кінорежисера Сергія Параджанова

Нацкомісія з реабілітації реабілітувала кінорежисера Сергія Параджанова

Сергій Параджанов після виходу з в'язниці проживав у Грузії, фото Yuri Mechitov / BBC

Україна відзначає 100-річчя від дня народження Сергія Параджанова

Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам’яті реабілітувала народженого у Вірменії українського кінорежисера Сергія Параджанова, повідомив директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович. Про це стало відомо 9 січня — в день, коли Україна відзначає 100-річчя від дня народження кінорежисера.

За словами Дробовича, на підтримку розгляду справи виступили Офіс президента й українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини.

«З’являється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями», — зазначив Дробович.

Що відомо про справу Параджанова

4 вересня 1965 року Сергій Параджанов провів прем’єру стрічки «Тіні забутих предків» за мотивами твору Михайла Коцюбинського у київському кінотеатрі «Україна». Під час прем’єри відбулась акція за участі Івана Дзюби, В’ячеслава Чорновола, Василя Стуса та інших діячів культури, які закликали підвестися на знак протесту проти арештів української інтелігенції й підписати лист протесту.

У червні 1966 року постанова ЦК КПУ «Про серйозні недоліки в організації виробництва кінофільмів на Київській кіностудії ім. Довженка» розкритикувала діяльність низки українських режисерів, зокрема і Параджанова.

1973 року радянський суд розглянув сфабриковане звинувачення Параджанова в «українському націоналізмі та гомосексуалізмі», визнав його винним та засудив на п’ять років таборів суворого режиму. 1974-1977 Параджанов перебував у таборах. Його звільнили в 1977 році за клопотаннями радянських і зарубіжних (Луї Арагон, Франсуа Трюффо, Жан-Люк Годар, Федеріко Фелліні, Лукіно Вісконті, Роберто Росселліні, Мікеланджело Антоніоні) митців. Після звільнення Параджанов не отримав дозволу на проживання в Києві, мешкав у Тбілісі. У в'язниці режисер захворів на діабет, а запалення легень переросло в рак, який у результаті і став причиною його смерті у 1990 році у віці 66 років.

9 січня 2024 року Україна відзначає 100-ліття з дня народження Сергія Параджанова. його стрічка «Тіні забутих предків» очолює рейтинг «100 найкращих фільмів в історії українського кіно».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності