• Головна
  • Україна
  • З міжнародної телеверсії “Оскар” вирізали перемогу українського фільму “20 днів у Маріуполі”

З міжнародної телеверсії “Оскар” вирізали перемогу українського фільму “20 днів у Маріуполі”

З міжнародної телеверсії “Оскар” вирізали перемогу українського фільму “20 днів у Маріуполі”

Це помітили під час підготовки телеверсії до ефіру в Україні

З міжнародної телеверсії вручення нагород премії «Оскар» вирізали перемогу українського документального фільму “20 днів у Маріуполі”. Про це ввечері 11 березня повідомило Суспільне мовлення.

У скороченій міжнародній телеверсії 96-ї Церемонії вручення нагород організатори вирізали номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”, у якій перемогу здобула документальна стрічка “20 днів у Маріуполі” українського режисера Мстислава Чернова.

Як про це стало відомо

11 березня, о  20:30 на телеканалі “Суспільне Культура”, який є ексклюзивним транслятором Церемонії вручення “Оскара” в Україні, був запланований показ міжнародної скороченої версії. Однак після отримання матеріалів для трансляції від організаторів команда виявила, що нагородження українських документалістів відсутнє.

“Команда Суспільного висловила своє обурення організаторам цьогорічної премії The Walt Disney Company Limited та, замість скороченої версії, для українських глядачів покаже повну версію, що була в прямому ефірі телеканалу в ніч з 10 на 11 березня”, — йдеться у повідомленні. 

“Наша команда була шокована”

“Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”, де справедливу нагороду здобула стрічка “20 днів у Маріуполі”. Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом — тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії “Оскар”. Нагадаємо, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту”, — зазначив виконавчий продюсер телеканалу Лук’ян Галкін.

Згодом компанія Disney пояснила, що вирізала номінацію, в якій переміг український фільм, з міжнародної телеверсії через брак часу. Там заявили, що тривалість міжнародної телеверсії становить 90 хвилин.

Нагадаємо, документальний фільм “20 днів у Маріуполі” українського режисера Мстислава Чернова став першою стрічкою від України, яка стала лауреатом премії “Оскар”. Фільм визнали “Найкращою повнометражною документальною стрічкою”.

Церемонія вручення премії відбулася у ніч з 10 на 11 березня в Лос-Анджелесі. На сцену для нагородження із Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному окупантами Маріуполі у 2022 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності