• Головна
  • Україна
  • Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби

Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби

Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби

В Указі зазначені терміни звільнення в запас та військовослужбовці, які підлягають звільненню

Президент України Володимир Зеленський 7 березня підписав Указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. Його оприлюднили на офіційній сторінці президента.

Коли строковиків звільнять в запас

В указі йдеться про те, що президент постановляє звільнити у квітні – травні 2024 року в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань військовослужбовців строкової військової служби, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану від 24 лютого 2022 року та військову службу яких продовжено понад встановлені строки.

Хто підлягає звільненню у запас

Йдеться про тих, хто був призваний на військову службу ще до початку повномасштабного вторгнення, зазначив Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні. Адже після того, як в Україні оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію, призови на строкову службу не проводили, але на службі весь цей час залишалися строковики, призвані до воєнного стану. Терміни строкової служби в Україні - від 12 до 18 місяців, останній призов проводили в жовтні 2021 року.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України має забезпечити за заявками Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України перевезення звільнених у запас військовослужбовців. Перший рік після демобілізації цих чоловіків не зможуть мобілізувати.

22 лютого президент зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №11035 про демобілізацію строковиків, позначивши його як невідкладний. Його розглянули за спеціальною процедурою, яка діє тільки у виняткових обставинах і не потребує тривалого розгляду.

Указ набув чинності з дня його опублікування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності