• Головна
  • Україна
  • Інженера підприємства «Укроборонпрому» викрили в роботі на Росію та Іран

Інженера підприємства «Укроборонпрому» викрили в роботі на Росію та Іран

За спробу передати Росії та Ірану новітні українські розробки затримали провідного інженера-конструктора стратегічного підприємства, фото СБУ

Інженер стратегічного підприємства намагався передати Росії та Ірану новітні розробки України у галузі військового кораблебудування

Служба безпеки України запобігла передачі російській та іранській розвідкам новітніх технологій України у сфері військового кораблебудування. У результаті багаторівневої спецоперації у Миколаєві правоохоронці затримали інженера-конструктора одного зі стратегічних підприємств, що входять до «Укроборонпрому».

Як повідомила СБУ в четвер, 15 лютого, посадовець приховано копіював та намагався передати іноземним спецслужбам технічну документацію щодо українських секретних розробок. За даними контррозвідки СБУ, зловмисник мав передати інформацію одразу двом клієнтам.

Перший — росіянин, який працює на одному з машинобудівних заводів та співпрацює зі спецслужбами країни-агресора. Інженер почав співпрацювати з ним у серпні 2022 року, уточнили в Офісі генпрокурора.

Іншим замовником розвідувальної інформації виявився громадянин Ірану, якого раніше в Україні вже було засуджено за шпигунство. Зараз він перебуває у близькосхідній країні та працює на іранську розвідку під прикриттям посадовця місцевої компанії з виробництва високотехнологічної продукції.

Як сказано в повідомленні СБУ, обидва іноземці діяли окремо один від одного, а зв'язок з українським інженером-зрадником підтримували через анонімні чати. За наявними даними, іноземні спецслужби сподівались отримати новітні розробки України для налагодження серійного виробництва власних компонентів для військових кораблів.

Як повідомила СБУ, серед основних компаній, що планували використати українські технології, були російські заводи, які будують судна для російського військового флоту. Втім контррозвідники СБУ спрацювали на випередження — викрили й поетапно задокументували злочинні дії зрадника. Завдяки цьому було зірвано спробу передачі за кордон стратегічно важливих розробок України.

Під час обшуку у затриманого правоохоронці вилучили мобільний телефон, який він використовував для копіювання секретних документів та комунікації з іноземними шпигунами. слідчі СБУ вже повідомили йому про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Наразі інженер-конструктор перебуває під вартою без права вийти під заставу. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності