• Головна
  • Україна
  • Голова СБУ відреагував на стеження його підлеглих за журналістами Bihus.Info

Голова СБУ відреагував на стеження його підлеглих за журналістами Bihus.Info

Василь Малюк виступає за справедливе покарання тих, хто стежив за журналістами, фото Василя Малюка

Василь Малюк виступив із заявою, в якій розкритикував дії своїх підлеглих

Голова Служби безпеки України Василь Малюк відреагував на стеження працівників СБУ за журналістами та операторами проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info. Заява Малюка з’явилася на наступний день після того, як журналісти-розслідувачі встановили працівників спецслужби, які стежили за ними під час редакційного корпоративу, й назвали їхні імена.

«СБУ зосереджена на головній меті — якомога швидше вигнати окупантів з нашої землі. За таких обставин викликають справжнє обурення дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності. На жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також мало місце публічне поширення відеоматеріалів. Наголошую — такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень», — заявив голова СБУ.

Він повідомив, що направив подання на звільнення керівника департаменту захисту національної державності СБУ, а президент України ще 31 січня підписав відповідний указ. Нагадаємо, що йдеться про Романа Семенченка, якого Зеленський звільнив ще 31 січня.

«Моя позиція однозначна — не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника Служби: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання», — наголосив голова СБУ Василь Малюк.

Він також нагадав, що працівники СБУ разом із побратимами із Сил безпеки та оборони нищить окупантів на передовій, ліквідовує загарбників і воєнних злочинців, проводить унікальні спецоперації, які змінюють картину війни. Як приклад такої діяльності СБУ назвала підриви не лише Кримського мосту, але й багатьох військових об’єктів углибині РФ.

«Так, бійці СБУ воюють у найгарячіших точках фронту. Вони знищили російської бронетехніки більш ніж на 1 млрд доларів і серед них — понад 500 танків. Ми активно працюємо і використовуючи БПЛА. Тож серед наших цілей системи ППО та військові об’єкти в окупованому Криму. Наші унікальні розробки морських дронів «Sea baby» та «Мамай» змінили розташування сил на Чорному морі. Зокрема, вразили 8 кораблів Чорноморського флоту Росії. Надважливими були нещодавні спецоперації СБУ на трьох російських нафтопереробних заводах — у Волгограді, Туапсе та Ленінградській області. Ці удари дуже відчутні для РФ — як мінімум на третину скоротився російський експорт нафтопродуктів», — розповів голова спецслужби про її роль у війні.

Зазначимо, що засновник проєкту Bihus.Info Денис Бігус на початку свого розслідування також наголосив на важливій діяльності СБУ під час війни.

Після публікації заяви Малюка Bihus.Info зауважили, що навряд чи 30 працівників ДЗНД СБУ самостійно спланували таку операцію. «На жаль, ці «окремі» люди навряд здійснювали все це без наказу зверху. І, на жаль, такі дії кидають тінь на репутацію всієї Служби безпеки. Питань залишається чимало. Чи відповідатимуть за незаконне стеження ті, хто його здійснював? Чи будуть якісь зміни, крім звільнення одного начальника департаменту? Адже якщо це звільнення залишиться єдиною реакцією — навряд незалежні ЗМІ будуть почуватись в безпеці. Ми всі прагнемо жити в країні, де за незаконні дії має бути покарання», — наголосили журналісти.

Нагадаємо, у січні маловідомий анонімний ресурс «Народна правда» опублікував відео, на якому працівники Bihus.Info вживають наркотики. Засновник проєкту Денис Бігус відразу повідомив про звільнення операторів, які вживали наркотики, засудивши їхню поведінку. Згодом відповідне відео зникло з сайту та YouTube-каналу «Народної правди». Водночас фактчекерка Альона Романюк звертала увагу на те, що в соцмережах відео поширювали профілі, які раніше регулярно поширювали повідомлення від СБУ.

5 лютого журналісти Bihus.Info опублікували розслідування про те, хто за ними стежив, і назвали імена та прізвища деяких працівників департаменту захисту національної державності. Також журналісти припускали, що до процесу залучали працівників департаменту оперативно-технічного забезпечення СБУ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності