• Головна
  • Україна
  • Буданов розповів, якими дронами ГУР знищило російський катер «Івановєц»

Буданов розповів, якими дронами ГУР знищило російський катер «Івановєц»

У Росії було лише три катери «Івановєц», тепер лишилось 2, фото ілюстративне

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов повідомив, що великий ракетний катер Чорноморського флоту РФ «Івановєц» був знищений у ніч 1 лютого на заході окупованого Криму шістьма прямими влучаннями морських дронів українського виробництва MAGURA V5. Про це він сказав у інтерв'ю виданню The War Zone.

За словами Буданова, комплексна атака на катер була здійснена безпілотними робототехнічними комплексами морської охорони (MAGURA V5), якими керував підрозділ безпілотників 13-ї групи ГУР МО України. «Під час знищення зазначеного корабля було здійснено шість прямих влучань морськими безпілотниками в корпус корабля. В результаті отриманих пошкоджень корабель перекинувся на корму й затонув», — наголосив він.

Зазначимо, що морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus (MAGURA) V-типу розроблений в Україні. Він є багатоцільовим безпілотним надводним кораблем нового покоління та може виконувати різні операції: спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту та бойові місії.

MAGURA V5 довжиною у 5,5 метрів та шириною у 1,5 метрів. Крейсерська швидкість безпілотника — на рівні 22 вузли, а максимальна — 42 вузли. Дальність пересування — 833 км. У нього також встановлено mesh-радіо з повітряним ретранслятором чи супутниковим зв'язком.

Нагадаємо, У ніч на 1 лютого в окупованому Криму спецпідрозділ Group 13 ГУР МО України знищив великий ракетний катер «Івановєц» Чорноморського флоту Росії, який перебував на рейді озера Донузлав на заході півострова. Військово-Морські Сили ЗСУ заявили, що цей ракетний катер 41 бригади ракетних катерів ніс бойове чергування, охороняючи пункт базування у Новоозерному. Також там вказали, що це досить суттєва втрата для росіян, враховуючи наявність лише трьох таких катерів проєкту 1241.1 у складі Чорноморського флоту РФ і озброєння, серед якого протикорабельні ракети типу «Москіт» з дальністю до 130 км.

Керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що загальний штат екіпажу такого катера може становити 40 людей. Скільки саме людей перебували на борту — поки що невідомо. Але росіяни розгорнули масштабну пошуково-рятувальну операцію, що вказує на те, що катер виконував завдання і був споряджений повноцінно, у тому числі екіпажем.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності