• Головна
  • Україна
  • У центрі Ужгорода в проваллі виявили старовинний винний льох

У центрі Ужгорода в проваллі виявили старовинний винний льох

У центрі Ужгорода в проваллі виявили старовинний винний льох

Згодом стародавній винний льох хочуть відкрити для екскурсій

У проваллі в центрі Ужгорода виявили стародавній винний льох. Невідому печеру, яка, найімовірніше, була винним льохом у давні часи, виявили під час робіт у саду Центру гунґарології Ужгородського національного університету (УжНУ), розташованого на Замкові горі. Про це пише видання Varosh.

Спелеологи відкрили прохід у провалля, зайшли всередину і виявили там печеру та тунель з розгалуженнями. Найімовірніше, це і був старовинний винний погріб. Всередині знайшли порожню пляшку з-під вина. Печера, видовбана у скелястій породі, має висоту близько 2,5 метри, довжину 40 метрів та 4 метри в ширину.

Директор українсько-угорського навчального інституту УжНУ Олександр Шпеник розповів, що у жовтні 2023 року до 35-річчя Центру гунґарології на подвір’ї закладу робили ремонт. Під час робіт поруч із басейном несподівано провалився ґрунт і з’явився отвір. Тоді тріщину перекрили.

Відео з сайту Центру гунґарології УжНУ

Тепер у Центр запросили спеціалістів-спелеологів, щоб дослідити, що знаходиться на місці просідання ґрунту. Зараз вирішують питання про безпечну консервацію об’єкта. Тож у Центрі гунґарології планують замовити та розробити фаховий дослідницький проєкт, щоб з’ясувати вік і походження печери. Після цього винний льох можна буде відкрити для огляду мешканців міста та гостей Ужгорода.

Довідково:

Гунґарологія – наука, що досліджує мову, літературу, фольклор, етнографію, історію та мистецтво угорського народу на різних етапах його формування і розвитку.

Центр гунґаролоігї УжНУ — науково-дослідна інституція, що працює при кафедрі угорської філології Ужгородського національного університету. Був створений у 1988 році.

Метою роботи центру є підтримувати та координувати наукову, педагогічну роботу, а також іншу діяльність у галузі досліджень угорської мови, літератури, історії, етнографії та культури, сприяти згуртуванню і співробітництву дослідників, викладачів та спеціалістів, які працюють в цих галузях наук у вишах, наукових установах, школах, видавництвах та редакціях на території України, а також пожвавлювати всебічне дослідження культури угорського населення Закарпаття.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності