18-річний айтівець наводив російські удари на Харків

18-річного хлопця затримали, його взяли під варту, фото Офісу генпрокурора

Хлопець отримав від росіян завдання здійснити хакерську атаку на сайти органів влади, але не встиг його виконати

Служба безпеки України затримала в Харкові 18-річного навідника російських ракетних ударів. Хлопець співпрацював з росіянами через інтернет і готував на їхнє замовлення хакерську атаку на сайти органів державної влади України.

Про затримання харків’янина СБУ та прокуратура повідомили в четвер, 25 січня. Так, за інформацією СБУ, за його наведенням окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі Харкова. Серед постраждалих об’єктів була місцева лікарня.

Він також розвідував місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ. Крім того хакер виконував завдання фсб щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України. Однак він не встиг їх виконати, оскільки його затримали, зауважили в Офісі генпрокурора.

Затриманим виявився 18-річний місцевий житель, якого правоохоронці називають «спеціалістом у сфері ІТ». ФСБ Росії залучила його до співпраці через спеціалізований Telegram-канал хакерських спільнот. Для збору розвідданих про дислокацію Сил оборони хлопець обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, де, за його «версією», могли перебувати українські захисники. Отримані відомості він надсилав до ФСБ у вигляді скріншотів електронних карт з координатами потенційних цілей.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучили 3 мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь Росії. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ, зброї та боєприпасів. Йому загрожує до 12 років в’язниці. Суд вже взяв його під варту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності