• Головна
  • Україна
  • Залужний підтвердив збиття Повітряними силами ЗСУ двох російських літаків над Азовським морем

Залужний підтвердив збиття Повітряними силами ЗСУ двох російських літаків над Азовським морем

Україна збила два російські літаки над Азовським морем

Літаки збили ввечері 14 січня

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив, що українські повітряні сили збили над Азовським морем два російські літаки. Підтвердження Залужний опублікував у понеділок, 15 січня, однак вперше про збиття літаків стало відомо напередодні ввечері.

«Воїни Повітряних сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22. Дякую Повітряним силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї», — написав головнокомандувач та опублікував відповідне відео.

Що відомо про збиті над Азовським морем російські літаки

Росіяни стверджують, що літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 бачить цілі на дальності до 400 км. І не лише повітряні, а й навіть наземні. Окрім того, у Москві вихвалялись тим, що А-50 наводить зенітні ракети від С-400.

Як зазначає Defense Express, до цього часу ніхто й ніколи не збивав літаки далекого радіолокаційного виявлення. Ці машини намагаються триматися подалі від переднього краю й не заходити у зону дії ППО противника, а від нападу винищувачів їх захищає супровід, при цьому сам літак ДРЛВ й буде їх наводити на літаки противника. Росіяни мають дев’ять таких літаків — перший з них торік пошкодили внаслідок вибуху на білоруському аеродромі «Мачулищі».

Щодо Іл-22М, то для РФ це вже не перша бойова втрата літака, який навіть у випадку пошкодження піде на довготривалий ремонт. Повітряні Сили Збройних Сил України вже збили такий літак у квітні 2022 року, що лише в лютому 2023 року підтвердили росіяни. Також Іл-22 був збитий у червні 2023 року під час заколоту «вагнерівців». Підбитий повітряний командний пункт Іл-22М він здійснив вимушену посадку в Анапі й вів через відкритий радіообмін з цивільним аеродромом та просив направити карети швидкої допомоги та пожежні машини на злітну смугу. До повномасштабної війни в росіян було 12 літаків Іл-22М.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності