У Рівненській області затримали бойовика ПВК «Вагнер»

Диверсанта затримали в Сарненському районі, фото СБУ

Громадянин Білорусі готував диверсії на об’єктах енергетичної інфраструктури

Служба безпеки України під час багатоетапної спецоперації затримала бойовика з угруповання «Вагнер», якого російська воєнна розвідка (відома як ГРУ) «закинула» в Україну для проведення диверсій. Інформацію про це вранці 15 січня повідомили СБУ та Рівненська обласна прокуратура.

Як сказано в повідомленні СБУ, бойовик отримав завдання прибути з Білорусі до Рівненської області для корегування російських повітряних атак по енергетичній інфраструктурі України. Про такі плани агресора СБУ дізналася ще під час перебування ворожого диверсанта на території Білорусі й відтоді українська спецслужба поетапно задокументувала його злочинні дії від перетину держкордону до прибуття на місце вчинення диверсії в Україні.

Як зазначили у СБУ, бойовика затримали в момент, коли він намагався закріпити кілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. Як стверджує СБУ, за сигналами цих «маячків» окупанти хотіли скорегувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі з застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed.

Як встановило розслідування, затриманим є громадянин Білорусі, який входить до агентурного апарату російського ГРУ. З 2014 до 2017 року іноземець перебував у складі терористичних угруповань «Л/ДНР» і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України. На початку повномасштабного вторгнення Росії бойовик вступив до російської приватної військової компанії «Вагнер», у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі селища.Згодом він повернувся до Білорусі, де отримав завдання від свого куратора з російської воєнної розвідки щодо підготовки диверсій на прикордонній території України.

Як уточнили у Рівненській обласній прокуратурі, 34-річний білорус перетнув український кордон 11 січня. Чоловіка затримали у Сарненському районі. При собі він мав GPS трекери та стартові пакети українського мобільного оператора. З метою конспірації своєї злочинної діяльності диверсант використовував підроблений паспорт громадянина України. Також у прокуратурі вказали, що внаслідок можливих російських ударів без світла мали залишитися центральні регіони України.

На підставі зібраних доказів білорусу повідомили про підозру в диверсії та участі в терористичній організації. Суд вже арештував бойовика без права внесення застави.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності