• Головна
  • Україна
  • Естонія зобов’язалася надавати допомогу Україні до 2027 року

Естонія зобов’язалася надавати допомогу Україні до 2027 року

Президент України Володимир Зеленський і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прибули в Естонію, 11 січня 2024, фото Margus Tsahkna / Twitter

Загальна сума допомоги від Естонії становитиме 1,2 млрд євро

Естонія погодила план допомоги Україні до 2027 року. Щороку країна надаватиме 0,25% свого оборонного бюджету на потреби України, повідомив президент Естонії Алар Каріс на спільній пресконференції з президентом Володимиром Зеленським, пише «Громадське».

Каріс наголосив, що в межах ЄС Україні вже надали допомогу на близько 85 млрд євро, але цю підтримку потрібно продовжувати.

«Довгостроковий внесок Естонії від початку повномасштабної війни й до 2027 року буде становити 1,2 млрд євро. Україна потребує більшого і потребує кращих озброєнь. Ми повинні посилити військове виробництво в межах ЄС, щоб Україна отримала те, що повинна отримати. І не завтра, а вже сьогодні», — сказав Каріс.

Він наголосив, що Естонія доєдналася до ініціатив «Великої сімки», має конкретні плани щодо допомоги з відбудовою України, а також виступає за використання заморожених російських активів на цьому шляху.

Зеленський зазначив, що Естонія вже надала Україні 17 пакетів оборонної підтримки. «Ви проявили лідерство, запропонувавши усій Європі взаємодію у забезпеченні нашої артилерії, коаліції снарядів. Ми цінуємо те, що ви обрали дуже ґрунтовний, довготривалий підхід для підтримки України», — сказав Зеленський.

Він зазначив, що говорив з естонським колегою про взаємодію на рівні європейських інституцій та про можливості України в Європі.

Нагадаємо, 10 січня президент України Володимир Зеленський розпочав свою першу цьогорічну закордонну поїздку. Він уже відвідав Литву та Естонію, планується ще візит до Латвії.

У межах візиту Зеленського Литва напередодні оголосила про надання допомоги Україні вартістю 200 мільйонів євро. Боєприпаси, військова техніка та інше обладнання надійдуть у січні та лютому. Також президенти обох країн підписали меморандум, який передбачає підтримку спільних оборонних проєктів, зокрема щодо розробки та виготовлення дронів, засобів радіоелектронної боротьби та обладнання для розмінування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності