• Головна
  • Світ
  • Естонія оголосила про передачу Україні зброї на 80 млн євро

Естонія оголосила про передачу Україні зброї на 80 млн євро

Україна знову отримає від Естонії ПТРК Javelin

Також Естонія запропонувала західним країнам щорічно виділяти на підтримку України 0,25% ВВП. За рік сума такої підтримки може загалом становити 120 млрд євро

Уряд Естонії виділив черговий пакет військової допомоги для України на 80 мільйонів євро. Він містить протитанкові комплекси Javelin, боєприпаси до стрілецької зброї, кулемети, наземний та водний транспорт, водолазне обладнання та інше, однак точний вміст пакета не розголошують з міркувань безпеки.

«Пакет допомоги складено таким чином, щоб він приніс Україні максимальну користь, не зачіпаючи обороноздатності самої Естонії», — пояснив міністр оборони Естонії Ганно Певкур на пресконференції в уряді в четвер, 14 грудня, повідомляє ERR.

Крім того, він заявив, що Естонія пропонує західним країнам надавати військову допомогу Україні на рівні не менше 0,25% річного ВВП. «Ця цифра виходить з того, наскільки ми підтримували Україну досі, і, заглядаючи вперед, наскільки великою може бути потреба України на рік. Якщо 0,25% перекласти в євро, це приблизно 120 мільярдів євро на рік», — сказав Певкур.

За його словами, Міноборони Естонії підготувало стратегічний документ, де розраховано, що західним партнерам України достатньо виділяти на військову допомогу 0,25% свого валового внутрішнього продукту на рік, щоб Україна перемогла. Певкур також підтвердив, що Естонія готова протягом наступних чотирьох років віддавати на військову допомогу Україні 0,25% свого ВВП.

Додамо, що від 2022 року Естонія надала Україні військову допомогу на суму майже 500 мільйонів євро, або близько 1,4% свого валового внутрішнього продукту. Естонія з населенням менш як півтора мільйони людей почала надавати Україні військову допомогу ще до початку повномасштабної війни.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності