• Головна
  • Україна
  • Суддю з російським паспортом поновили на роботі у Верховному Суді

Суддю з російським паспортом поновили на роботі у Верховному Суді

Про російський паспорт судді Богдана Львова стало відомо ще у вересні 2022 року, фото «Судово-юридичної газети»

Також Богдану Львову мають нарахувати заробітну плату за час вимушеного прогулу

Київський окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував наказ екс-голови Верховного Суду від 4 жовтня 2022 року про припинення повноважень та відрахування зі штату Верховного Суду Богдана Львова — судді, у якого раніше журналісти та правоохоронці знайшли російський паспорт.

Як повідомила «Судово-юридична газета», відповідне рішення в середу, 10 січня, оголосила суддя Альона Кушнова. В публікації зазначається, що суд розглядав позов Богдана Львова саме у розрізі порушення гарантій незалежності судді та його трудових прав. Повний текст судового рішення з мотивами суду буде виготовлено згодом.

Як уточнили журналісти проєкту «Схеми», які раніше виявили у судді Львова російський паспорт, Київський окружний адміністративний суд не лише зобов’язав поновити Львова на посаді, але й виплатити йому заробітну плату «за час вимушеного прогулу». Водночас У Верховному Суді відмовились повідомити, чи планують подавати апеляцію на рішення Київського окружного адмінсуду.

Російське громадянство судді Богдана Львова: що відомо

У вересні 2022 року журналісти проєкту «Схеми» від «Радіо Свобода» виявили, що Богдан Львов понад 20 років тому отримав російське громадянство на підставі довідки військовослужбовця, а потім поновив паспорт після досягнення 45-річчя у 2012-му. Сам він це заперечує.

Після цього, Служба безпеки України поінформувала Верховний Суд про наявність у Львова громадянства Росії, на підставі чого голова Верховного Суду відрахував Львова зі штату суддів ВС. Крім того, після виходу журналістського розслідування про російське громадянство судді Богдана Львова, на сайті президента зареєстрували петицію про позбавлення Львова українського громадянства, яка набрала 25 тисяч підписів. У відповідь президент Володимир Зеленський доручив Комісії з питань громадянства при Офісі президента перевірити наявність підстав для припинення українського громадянства Богдана Львова. З того часу про результати розгляду цього питання ані в Офісі президента, ані в Державній міграційній службі не повідомляли.

До відрахування Богдан Львов був головою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності