• Головна
  • Україна
  • Українці отримали доступ до безплатної платформи з вивчення польської мови

Українці отримали доступ до безплатної платформи з вивчення польської мови

Фото умовне, ілюстративне

За перший тиждень на порталі проєкту вже зареєструвалися понад 10 тис. користувачів

Асоціація інноваційної та цифрової освіти створила систему вивчення польської мови Lingva Polska для українців, які хочуть опанувати польську. За допомогою цієї онлайн-платформи українці в Польщі, а також школярі та студенти українських навчальних закладів зможуть безплатно вивчати польську або підвищувати свій рівень знань онлайн, повідомило Еспресо, у понеділок, 8 січня.

Як зазначили творці освітньої ініціативи, програма отримала відповідний гриф Міністерства освіти і науки України, який дозволяє використовувати цю систему в навчальному процесі. Програма навчання складається з 30 модулів по 5 уроків та містить понад 10 000 вправ на кожному рівні (А1 та А2). Кожен урок має свій тематичний діалог та від 50 до 70 завдань до нього для засвоєння матеріалу.

Навчання відбувається на реалістичних діалогах і ситуаціях, які озвучують носії мови. В освітній процес включений принцип гейміфікації, завдяки якому учень змагається із собою на швидкість та правильність виконання вправ. Одна з особливостей програми в тому, що вона сприяє розвитку мовної інтуїції та дозволяє будувати речення так, як це роблять носії мови. До цього, інтерфейс системи містить спеціальну віртуальну клавіатуру з літерами польського алфавіту, яких немає на звичайних клавіатурах комп’ютерів.

За перший тиждень на порталі проєкту вже зареєструвалися понад 10 тисяч користувачів. Зареєструватися може кожен охочий за посиланням https://lingvapl.org/register. Для зручності команда проєкту також створила коротку відеоінструкцію, яка допоможе швидко розпочати навчання. 

Як розповіла виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти, координаторка Мережі Українських Освітніх Хабів Марія Богуслав, програму Lingva Polska створили з урахуванням багаторічного досвіду вивчення іноземних мов українцями. За її словами, система містить послідовні вправи для засвоєння понад 10 тис. фраз, які можна використовувати в спілкуванні.

“Ми дуже ретельно підходили до створення цього продукту, тому пропрацьовувався кожний елемент системи: це й авторські візуалізації до навчального контенту, і діалоги, озвученні носіями мови професійними дикторами тощо. Наразі вже доступні найпопулярніші рівні А1 та А2”, — сказала Богуслав.

За словами заступника Міністра освіти й науки України Андрія Сташківа, оскільки Польща — стратегічний партнер України й багатьом українцям наразі потрібно вільно спілкуватися польською, МОН вітає створення програми Lingva Polska.

“Тепер усі українці за кордоном і в Україні мають змогу безплатно вивчати польську мову, а вчителі й учительки можуть використовувати цю програму в школах, щоб зробити навчання цікавішим та кориснішим”, — наголосив Сташків.

Також до розробки програми долучився психолінгвіст та поліглот Віталій Зубков, який став автором методики. За його словами, для вільного володіння іноземною мовою не обов’язково знати багато слів та використовувати їх за правилами, адже в реальному житті жоден носій мови так не робить.

“Завдяки нашій програмі користувач вивчає польську мову, як рідну й отримує впевненість у тому, що він може розуміти польську та говорити нею. Програма закохує користувача у власну здатність спілкуватись польською мовою вже з перших уроків, коли навчання стає не складною рутиною, а цікавою пригодою”, — розповів Зубков.

Крім цього, освітній проєкт привернув увагу Deloitte Poland Foundation, який став його партнером і запропонував свою фінансову підтримку. Президент правління організації Адам Марюк висловив сподівання, що Lingva Polska допоможе багатьом українцям подолати мовний бар’єр.

“Вивчення польської мови є одним зі способів допомогти українцям адаптуватися в новій для себе країні, а молодому поколінню українців та поляків краще розуміти одне одного”, — наголосив він.

До слова, за даними МОН, в Україні наразі польську мову вивчають майже 90 тис. учнів. Польська посідає четверте місце серед усіх іноземних мов, які вивчають у школах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності