В Україні визначили головне слово 2023 року

В Україні визначили головне слово 2023 року

Слово “мобілізація” стало словом 2023 року

Словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” обрав слово “мобілізація” словом 2023 року. Термін був в центрі суспільної дискусії протягом усього року з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту контраверсійний законопроект про мобілізацію. Про це повідомило “Мислово”.

Мобілізація потіснила іншого кандидата, контрнаступ, який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів.

Серед інших претендентів на звання слова року, усі з яких цьогоріч пов’язані з війною, можна виділити такі:

  • ухилянт — чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових.
  • яйця по 17 гривень — як символ корупції у Міністерстві оборони України.
  • блокада/деблокада — у зв’язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці.
  • літо в Криму — теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.
  • позиційна війнатермін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Залужного про перехід війни на новий етап.
  • конфлікт — несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Зеленського та головнокомандувача Залужного.
  • дрон — різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році.

Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), хоча й його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності