Безпліддя в Україні вперше лікуватимуть за державні кошти

Безпліддя в Україні вперше лікуватимуть за державні кошти

Це допоможе забезпечити народження 10 тис. дітей

У 2024 році в Україні вперше безкоштовно лікуватимуть безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Про це повідомили у МОЗ у середу, 27 грудня.

У міністерстві зазначили, що в більшості країн такі послуги є недофінансованими та недоступними для населення, у тому числі й через вартість. В Україні ж кількість безплідних пар стабільно збільшується. У 2024 році Програма медичних гарантій покриватиме новий пакет послуг «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)».  

«Сучасне життя суттєво знижує якість репродуктивних функцій українців. І якщо раніше ця проблема вирішувалась виключно за приватні кошти, то тепер ми надаємо можливість скористатися послугами з лікування безпліддя безоплатно», – зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

Він також додав, що наразі важливо також забезпечити право на батьківство для військовослужбовців.

«Суворі реалії воєнних дій та умови, у яких наші захисники і захисниці перебувають тривалий час, боронячи нашу країну, можуть негативно позначитися на репродуктивній функції. Тому на допомогу ветеранкам чи дружинам ветеранів, які мріють відчути радість батьківства, можуть прийти лікарі», – пояснив Сергій Дубров.

Ставка за новим напрямом з лікування безпліддя для лікарень становитиме 60 324 гривні за послугу. Прогнозована кількість медичних послуг – 30 400 циклів. Очікувана кількість новонароджених після проведення штучного запліднення – близько 10 тис. У МОЗ зауважили, що направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності проводитимуться лише за медичними показами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності