• Головна
  • Україна
  • МОЗ тимчасово змінило правила видачі електронних рецептів після атаки на Kyivstar

МОЗ тимчасово змінило правила видачі електронних рецептів після атаки на Kyivstar

МОЗ тимчасово змінило правила видачі е-рецептів на ліки, фото ілюстративне

Код для погашення рецептів лікарі видаватимуть або на паперовій довідці, або дистанційно методом, про який попросить пацієнт

Після масштабної хакерської атаки на Kyivstar Міністерство охорони здоров’я повідомило, що з 15 грудня тимчасово змінилися правила видачі електронних рецептів. Зокрема, коди погашення е-рецептів не будуть надходити в SMS абонентам усіх мобільних операторів.

«На період кризи сповіщення із номером та кодом рецепта не будуть надходити пацієнтам усіх операторів мобільного звʼязку. Натомість відтепер інформаційна довідка буде містити код погашення, який потрібен для відпуску ліків фармацевтом в аптеці», — сказано в повідомленні.

Як наголосили в МОЗ, на період відновлення зв’язку для отримання нових рецептів з 15 грудня лікар обовʼязково має надрукувати вам паперову інформаційну довідку або передати її в електронному вигляді. Така інформаційна довідка міститиме і номер рецепта, і код його погашення, який необхідно надати працівнику аптеки. Отримати такий рецепт також можна дистанційно в узгодженому між лікарем та пацієнтом форматі (телефоном, месенджером тощо).

Ті пацієнти, яким електронний рецепт виписали до 14 грудня, але вони не отримали коду його погашення, можуть повторно звернутися до лікаря. Він згенерує нову інформаційну довідку, яка міститиме необхідні дані.

«Якщо попередньо вам був виписаний е-рецепт, проте смс все ж вдалося отримати – не потрібно інших додаткових кроків», — додали в Міністерстві охорони здоров’я.

Як наголошується в повідомленні, ці зміни – тимчасові та вжиті на період кризи та стосуються користувачів усіх мобільних операторів. Після повноцінного відновлення звʼязку серед усіх абонентів мобільного оператора, смс-інформування пацієнтів про номер та код погашення е-рецепта буде відновлено. Зміни стосуються усіх програм, за якими призначаються ліки за е-рецептом, — як за програмою реімбурсації, так і за власні кошти пацієнта. Ці зміни не впливають на процеси щодо виписування е-рецептів на медичні вироби.

Нагадаємо, мобільний оператор Kyivstar зазнав масштабної хакерської атаки вранці 12 грудня. 14 грудня компанія повідомила, що відновила голосові дзвінки, однак в деяких абонентів усе ще можливі проблеми з телефонією. Решту послуг, таких як мобільний інтернет і SMS, компанія відновить найближчим часом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності