• Головна
  • Україна
  • Медведчук зареєстрував у Сербії філію своєї антиукраїнської організації

Медведчук зареєстрував у Сербії філію своєї антиукраїнської організації

Драган Станоєвич (ліворуч) та Віктор Медведчук, фото «Радіо Свобода»

Сербську філію організації «Другая Украина» очолив місцевий проросійський політик, який раніше жив в Україні

У Сербії зареєстрували філію російської громадської організації «Другая Украина», яку після обміну в Росії створив обвинувачений у державній зраді колишній український політик і кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук. Керівником підрозділу організації став кандидат у депутати парламенту Сербії Драган Станоєвич, який публічно підтримує російську агресію, повідомило в четвер, 7 грудня, «Радіо Свобода».

Саму організацію «Другая Украина», яку Медведчук заснував у Росії, перейменували. Тепер це не «регіональний», а «міжнародний громадський рух», свідчать дані російських та сербських реєстрів.

Як йдеться в публікації, представництво російської організації «Другая Украина», відповідно до реєстру юридичних осіб Сербії, було відкрито в серпні 2023 року. Відповідно до даних із офіційного витягу, «Представништво покрета «Друга Украина» (назва філії сербською мовою) метою своєї діяльності декларує «налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України», а уповноваженою особою представництва є Драган Станојевић (Драган Станоєвич).

Як зазначили журналісти, Драган Станоєвич – проросійський сербський громадський діяч та політик. Із червня 2021-го він перебуває під санкціями української Ради нацбезпеки і оборони, відтоді йому заборонений в'їзд в Україну на три роки. Станоєвич неодноразово публічно висловлював своє захоплення політикою президента Росії Володимира Путіна, схвалював позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, а також підтримував російську військову агресію в Україні, тішився російськими обстрілами середмістя Києва і обурювався затриманню Віктора Медведчука Службою безпеки України в 2022 році.

Станоєвич – голова Сербської світової діаспорної організації «Парламент Сербської діаспори» та міжнародної проросійської неурядової організації «Об'єднана сербська діаспора Євразії». Зараз він — кандидат від проросійської партії «Ми – глас народа» на дострокових парламентських виборах, що мають відбутися 17 грудня 2023 року. На сторінках у соцмережах Станоєвича можна знайти спільні фото з першими особами держави. Наприклад, із президентом Сербії в 2012–2017 роках Томиславом Николичем та колишнім премʼєром, а тепер президентом Сербії Александром Вучичем.

Наприкінці 90-х — на початку 2000-х Драган Станоєвич жив в Україні, очолював «Сербську громаду в Україні», брав участь у публічних акціях у Києві та у засіданнях «Партії політики Путіна». За даними платформи YouControl, в Україні Драган Станоєвич досі є керівником ТОВ Спільна україно-югославська фірма «Юг-Укр-Контракт», має майно у Київській та Дніпропетровській областях.

Журналісти звернулися по коментар до Станоєвича. У відповіді він зокрема зазначив, що очолив філію не для того, щоб допомагати Медведчуку, а для допомоги українцям, які звертаються. Він також заявив, що не підтримує жодної агресії, але водночас додав, що українську владу також не підтримає. Він також звинуватив українську владу у знищенні країни.

Медведчук створив рух «Другая Украина» на території Росії влітку цього року. До цього руху долучилися втікачі з України: політичні коментатори зі вже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені у державній зраді і сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них втік після 24 лютого 2022 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності