• Головна
  • Україна
  • Медичний університет у Дніпрі не звільнив викладачку, яка змушувала львів’янку відповідати російською

Медичний університет у Дніпрі не звільнив викладачку, яка змушувала львів’янку відповідати російською

У Дніпровському державному медичному університеті стався мовний скандал, викладачку не звільнили

Людмилі Новоженіній винесли догану

Дніпровський державний медичний університет відмовився звільнити викладачку Людмилу Новоженіну, яка в листопаді змушувала студентку зі Львова відповідати російською мовою. Водночас їй винесли догану, повідомила у вівторок, 5 грудня, народна депутатка України Наталія Піпа.

«Викладачці медуніверситету Дніпра дали догану. Це

перша скарга. Університет посилить контроль за мовою освітнього процесу», — написала Піпа на своїй сторінці у Facebook.

Інцидент із Людмилою Новоженіною стався в середині листопада у Дніпровському державному медичному університеті. Викладачка Людмила Новоженіна під час практичних занять змушувала студентку зі Львова Магдалину Пелчар говорити російською мовою. Студенти по черзі опитували літнього пацієнта щодо його стану. Всі зверталися російською, а запитання дівчини українською викладачка зупинила. Коли дівчина відмовилась, то Новоженіна не прийняла її відповідь.

«Коли одногрупники сказали, що я зі Львова, що я не спілкуюся російською мовою, що я ніколи її не вивчала, викладачка мені сказала: «А ти знаєш, де ти зараз знаходишся? У Дніпрі. Тобі потрібно переводитися до Львова чи до Кембріджа», – переказала журналістам інцидент Магдалина.

На ситуацію відреагували уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Вони зауважили, що викладання в навчальних закладах України має здійснюватися українською мовою.

Нагадаємо, що у листопаді на тлі мовного скандалу «Львівська політехніка» звільнила з роботи професорку й мовознавицю Ірину Фаріон. Це сталося після того, як вона заявила, що не може назвати російськомовних українських військових українцями.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності