• Головна
  • Україна
  • СБУ затримала киянина за корегування російського удару по корпусу університету Шевченка в Києві

СБУ затримала киянина за корегування російського удару по корпусу університету Шевченка в Києві

За наведенням киянина росіяни здійснили по Києву повітряну атаку 31 грудня, фото СБУ

Удар стався ще 31 грудня 2022 року

Служба безпеки України затримала агента ФСБ, якого завербували в Росії та відправили в Україну для проведення розвідувально-підривної діяльності. Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, повідомила СБУ в понеділок, 4 грудня.

Також, за інформацією правоохоронців, чоловік розвідував локації штабів та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки ЗСУ на території Києва й Житомирської області.

«Ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець столиці, який сповідував прокремлівські погляди. Щоб сприяти агресору у війні проти України, наприкінці минулого року він оформив статус «волонтера» та виїхав до Росії через треті країни. Під час перетину кордону з рф чоловік за власної ініціативи заявив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою», — повідомили в СБУ.

Щоб підтвердити свою відданість окупантам, киянин одразу передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони. І вже через декілька днів загарбники здійснили по цій локації повітряну атаку. Після цього представники ФСБ доставили свого агента до Москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих. В обмін на співпрацю йому пообіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну «евакуацію» до країни-агресора.

Як зазначили в СБУ, для отримання розвідувальної інформації на Житомирщині агент «втемну» використовував своїх родичів, які там проживали. Потрібні відомості випитував через побутові розмови. А в Києві – самостійно проводив візуальне спостереження та фотофіксацію українських об’єктів під час прогулянок містом.

40-річного киянина затримали в його помешканні. Під час обшуків у нього вилучили російську символіку, нотаріально засвідчені в Росії особисті документи, необхідні для оформлення громадянства країни-агресора, мобільний телефон, із листуванням з московським «куратором» з ФСБ.

Чоловікові вже повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Агент вже перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності