• Головна
  • Україна
  • На Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, станція кілька годин не отримувала живлення

На Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, станція кілька годин не отримувала живлення

На Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, станція кілька годин не отримувала живлення

Від 2:30 до 7:00 стація працювала від дизельних генераторів

Вночі 2 грудня на Запорізькій АЕС стався повний блекаут. З 2:30 до 7:00 стація працювала від дизельних генераторів, які увімкнулись в автоматичному режимі. Вранці фахівцям вдалося відновити звʼязок ЗАЕС з українською енергосистемою, повідомили у Міністерстві енергетики.

Як йдеться в повідомленні, ввечері 1 грудня обірвалася лінія електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна», а згодом, о 2:31 під час повітряної тривоги знеструмили останню лінію, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми — «Запорізька АЕС — Дніпровська». У зв’язку з цим на ЗАЕС стався повний блекаут та автоматично увімкнулися усі 20 дизельних генераторів, 12 з них пізніше вимкнули.

Це вже восьмий блекаут, який стався на Запорізькій АЕС та міг призвести до ядерної катастрофи. Окрім того, що повне знеструмлення може бути небезпечним для всієї станції, в четвертому енергоблоці ризик аварій підвищений, адже його російські окупанти використовували із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС.

«Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану», — розповіли в Міністерстві енергетики.

Близько 7:00 українським фахівцям вдалося відновити звʼязок Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Відновили роботу лінії електропередачі «Запорізька АЕС — Дніпровська».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності